Europese best practices kanker & werk (waaronder Re-turn!)
Onderzoek binnen de EU laat zien dat er weinig specifieke wetgeving en maatregelen bestaan op het gebied van re-integratie na kanker. Daar is wel behoefte aan. Re-turn wordt genoemd als een van de 11 best practices in Europa.
In 2024 voerde Ecorys een studie uit in opdracht van de EU plus de EEA EFTA-landen (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen). De studie is onderdeel van het Europe’s Beating Cancer Plan. Het doel is om te identificeren welke wetgeving, beleid, maatregelen en best practices er zijn om mensen met kanker te helpen bij het behouden of terugkeren naar werk. En hoe dat beter kan.
Weinig specifieke wetgeving rondom kanker & werk
Daar komt uit dat er weinig wetgeving of beleid is, specifiek gericht op mensen met kanker. Bestaande wetgeving betreft meestal een bredere groep van mensen met beperkingen of een chronische ziekte. Toch is er behoefte aan specifiekere maatregelen en ondersteuning bij kanker.
Mensen die met kanker te maken hebben, geven aan dat ze bij hun terugkeer naar werk vooral last hebben van:
- Gezondheidsklachten (fysiek en mentaal)
- Complicaties die verband houden met kanker
- Gebrek aan ondersteuning bij re-integratie
- Beperkte aanpassing van werkomstandigheden en werkplek
- Vooroordelen over werk & kanker
Best practices: Re-turn
De studie ging ook op zoek naar best practices in de onderzochte landen. Wat opvalt is dat deze voorbeelden vooral bestaan bij individuele organisaties. Re-turn wordt genoemd als een van de 11 Europese best practices. De onderzoekers zijn vooral enthousiast over de volgende aspecten van Re-turn:
- Ondersteuning en advies is voor meerdere partijen beschikbaar: werknemers, werkgevers, zelfstandig ondernemers, uitkeringsgerechtigden en de werkomgeving van cliënten.
- De aanpak houdt rekening met verschillende ziektefasen, die elk andere aandachtspunten hebben.
- De begeleiding is al vroeg in het verzuimproces beschikbaar en heeft dan veel toevoegde waarde.
Hoewel de aanpak van Re-turn gericht is op Nederland en op de hier geldende sociale wetgeving, zien de onderzoekers veel aspecten die ook in andere EU-landen goed toepasbaar zijn.
Aanbevelingen
Het rapport geeft vooral als aanbeveling dat er meer nationale en Europese wetgeving en beleid moeten komen voor de werksituatie van mensen met kanker. Dit zou hen moeten helpen om aan het werk te gaan of te blijven.
Daarnaast pleiten de onderzoekers voor meer overleg tussen betrokken partijen vanuit de medische hoek, overheidsinstanties en gespecialiseerde bureaus zoals Re-turn. Door kennis en ervaring te delen, ontstaat er een effectievere aanpak en krijgen mensen met kanker meer mogelijkheden en ondersteuning bij hun werk.
Als Re-turn onderschrijven we deze conclusies van harte. We zijn niet voor niets partner in allerlei wetenschappelijke onderzoeken (zoals Places en Miles) en werken graag mee aan publicaties. Intussen vinden we het vooral fijn dat het onderzoek onze methode aanbeveelt. We zien zelf dagelijks hoe mensen met kanker en hun werkomgeving gebaat zijn met gespecialiseerde re-integratiebegeleiding, maar het is fijn als een onafhankelijke partij dit ook benoemt, en onze aanpak zelfs als voorbeeld stelt.
Wil je weten wat Re-turn voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
HR-adviseur: ‘Bij kanker moet HR proactief zijn’
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Voorkom terugval na re-integratie bij kanker
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Medewerker met kanker? Dit kun je doen als manager of HR
Hoe kun je een medewerker met kanker het beste begeleiden? Re-integratiespecialist Re-turn geeft tips in deze whitepaper over werk en kanker.
Rechten bij re-integratie tijdens of na kanker
Welke rechten heb je bij re-integratie na kanker? Lees het in deze blog over de rechten en plichten bij re-integratie.
Europese best practices kanker & werk (waaronder Re-turn!)
Werk & kanker krijgen in Europa nog te weinig aandacht, toont onderzoek aan. Lichtpuntje: Re-turn wordt genoemd als een van de 11 Europese best practices.
Ook verpleegkundigen, beveiligers enbouwvakkers gebaat bij gerichte re-integratiebegeleiding
Zorgmedewerkers, bouwvakkers, retailmedewerkers of schoonmakers: ook zij kunnen getroffen worden door kanker. Waarom krijgen ze dan zo weinig gespecialiseerde re-integratiebegeleiding? En wat kunnen we daaraan doen?
Re-integreren gaat over meer dan werk
Hoe bouw je je werk weer op na kanker? Het is belangrijk niet alleen naar het werk zelf te kijken, maar ook het herstel en de privésituatie mee te nemen. Zo re-integreer je duurzaam en voorkom je terugval.
Chemobrein? Zo ga je ermee om
Een chemobrein overkomt 60% van de mensen met kanker. Zij ervaren cognitieve belemmeringen zoals geheugenproblemen of concentratieverlies. Er zijn goede manieren om met zo’n ‘chemobrein’ om te gaan.
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’