Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Wat als je COO bent van Landal Greenparks, de hele dag ‘aan’ staat, lange dagen maakt en dan de diagnose kanker krijgt? Jeroen Mol schreef er een boek over: Dwars door alles heen. Radio 1 interviewde hem erover. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’.
In 2016 krijgt Jeroen Mol de diagnose darmkanker. In zijn boek Dwars door alles heen beschrijft hij openhartig wat hem overkwam. Over een lichaam dat niet meer doet wat je gewend bent, de impact op zijn naasten en op zijn werk. Het boek verscheen in 2021 en blijft een indrukwekkend document. Hij schreef het om zelf vat te krijgen op de situatie en hoopt dat het nu ook anderen helpt.
In de nacht van 26 augustus 2024 werd Jeroen geïnterviewd door Benji Heerschop op Radio 1. Het is een indrukwekkend interview, waarin ook werk een belangrijk onderwerp is.
Jeroen had een zeer intensieve baan als COO van Landal Greenparks, waarbij je altijd ‘aan’ moet staan. Samen met de andere directieleden vond hij zijn weg in de nieuwe situatie, maar dat was ingewikkeld. ‘Het is niet het type baan dat goed te splitsen is’. Sommige dagen ging het goed, soms helemaal niet: ‘Dan voelde het als lopen in drijfzand’. Gelukkig is er veel begrip van zijn team en krijgt hij ook goede adviezen, onder andere van zijn fysiotherapeut.
Wat hij leerde is: je moet zelf de regie nemen, want ‘die mailbox loopt wel vol’. En als het niet gaat, dan moet je dat accepteren. Ook merkte hij dat het herstel niet lineair was, het ging met vallen en opstaan en ‘de weg was bochtig’.
Hij sprak er veel en openhartig over met zijn team en leerde zijn energie beter in te zetten. Zelf zegt hij: ‘Ik moest weer leren werken, mijn hersens waren uit conditie.’ Daarnaast beseft hij heel goed dat er meer is dan werk. Ook daarin zoekt hij een nieuw evenwicht: ‘Je hebt je eigen lijf en ontspanning, je gezin en je werk. Die balans moet wel kloppen.’
Het interview is een aanrader, je kunt het hier terugluisteren.
Hij zegt in het interview ook: ‘je wordt niet aan de hand genomen in je hersteltraject’. Gelukkig kun je wel gespecialiseerde re-integratiebegeleiding krijgen. Of je nu directeur, productiemedewerker, ondernemer of werkzoekende bent. Wil je weten wat Re-turn voor je zou kunnen doen? En hoe je zelf kunt werken aan het vinden van die nieuwe balans in je werk en je leven?
Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.
3 late gevolgen van kanker – en hoe ze invloed hebben op werk
Er zijn 3 restklachten na kanker die een belangrijke rol spelen bij werk: vermoeidheid, cognitieve beperkingen en wisselende belastbaarheid. Dat heeft impact op het werkvermogen, maar hoeft een succesvolle re-integratie niet in de weg te staan.
Wanneer word je volledig afgekeurd bij kanker
Wat nu als het niet lukt om te re-integreren na kanker? Hoe bepaalt UWV dan of je een uitkering krijgt?
Wetenschappelijke toetsing tool voor werkgevers
Het wetenschappelijke MiLES project van Amsterdam UMC heeft tot doel werkhervatting van werknemers met kanker te bevorderen, door het ondersteunen van werkgevers. Dat heeft geleid tot een website die precies de informatie bevat die werkgevers nodig hebben, op de manier die hen het meeste helpt.
Eerstelijnszorg: aandacht voor werk & kanker
Werk en kanker wordt ook binnen de eerstelijnszorg een belangrijker thema. Ragna van Hummel deelt in het Eerstlijns magazine haar kennis rondom dit onderwerp.
Zo belangrijk is het betrekken van de werkomgeving in re-integratie bij kanker
Re-integreren lijkt een eenvoudige taak: je bent ziek, wordt beter en gaat je werk weer opbouwen. Re-integratie bij kanker heeft echter een aantal specifieke kenmerken die vragen om extra aandacht.
Re-integreren na kanker is anders. Dit is waarom.
Re-integreren lijkt een eenvoudige taak: je bent ziek, wordt beter en gaat je werk weer opbouwen. Re-integratie bij kanker heeft echter een aantal specifieke kenmerken die vragen om extra aandacht.