Medewerker met kanker? Dit kun je doen als manager of HR
Wanneer iemand in je team kanker krijgt, heb je als leidinggevende of HR-professional een belangrijke rol te vervullen. Jij zult degene zijn die de medewerker vanuit het werk begeleidt door de periode van ziekte, verzuim en re-integratie. Ben je daarop voorbereid? Met de nieuwe whitepaper van Re-turn helpen we je graag op weg.
Kanker heeft een enorme impact, zowel op degene die het overkomt als op de werkomgeving. In veel organisaties is wel een verzuimprotocol, maar specifiek beleid voor kanker op de werkvloer is er niet altijd. Weet jij als leidinggevende welke stappen je moet zetten? Vanuit onze gespecialiseerde praktijk geven we je graag een aantal adviezen.
Impact
Kanker gaat vaak gepaard met langdurige uitval, stress en onzekerheid. Ook na re-integratie kunnen er nog late gevolgen optreden. Bovendien heeft de ziekte invloed op collega’s, zowel emotioneel als praktisch. Er leven rondom kanker veel aannames en sommige mensen vinden het lastig om erover te communiceren. Het verloop van de ziekte en het herstel zijn grillig, wat extra aandacht voor de re-integratie nodig maakt.
Daarom is het aan te raden om bij re-integratie na kanker gespecialiseerde begeleiding in te zetten, zoals die van Re-turn. Zo zorg je ervoor dat specifieke problematiek bij kanker de nodige aandacht krijgt en dat bevordert een duurzame re-integratie.
Maar de dagelijkse begeleiding ligt bij de leidinggevende. Hoe vul je die in? En hoe verhoudt zich dat tot de inzet van HR?
Zorgzaam en zakelijk
De medewerker en de werkgever zijn samen verantwoordelijk voor de re-integratie. Als leidinggevende heb je twee soorten rollen: de zorgzame en de zakelijke. Als zorgzame manager stel je oprechte belangstelling in je medewerker en doe je je best om steun en begrip te tonen, van mens tot mens. Iedereen heeft daarbij een eigen referentiekader en dat gaat mee aan tafel. Ruimte vinden voor je eigen emoties, en ook tijd kunnen vrijmaken voor de begeleiding van je collega is cruciaal.
De zakelijke kant gaat vooral over financiële consequenties en over wettelijke verplichtingen en tijdlijnen uit de Wet verbetering poortwachter. Als manager moet jij die zakelijke kant ook in de gaten houden, samen met de arbodienst en HR.
Gerichte begeleiding voor duurzame re-integratie
Het inschakelen van een gespecialiseerd bureau zoals Re-turn heeft verschillende voordelen. Wij kennen de valkuilen en succesfactoren van het re-integreren bij kanker en hebben er al meer dan 15 jaar ervaring in. We begeleiden degene die re-integreert, zorgen voor een gestructureerde opbouw met aandacht voor kankergerelateerde factoren en betrekken ook de manager en de werkomgeving. Zo zorgen we voor een duurzame re-integratie en voorkomen we terugval.
Wees voorbereid
Maar voordat Re-turn in beeld komt, wordt er ook al het nodige van je gevraagd als manager en als HR. Hoe ga je om met de diagnose? Moet je iemand meteen naar huis sturen of is het beter om nog even door te werken? Wat mag je vragen, wat vertel je collega’s? En wat kun je verwachten als behandelingen beginnen? De meeste managers hebben deze kennis niet paraat en dat is begrijpelijk. Maar je moet wel direct handelen.
Daarom bieden we jou graag de whitepaper werk en kanker voor managers en HR. Per ziektefase geven we informatie, tips en de stappen die je kunt nemen. Zowel voor de leidinggevende als voor HR-professionals.
Kanker kan iedereen overkomen, ook jouw medewerkers. Wees voorbereid en vraag vandaag nog deze whitepaper aan. De diagnose wordt er niet minder hard van, maar in ieder geval heb je als manager en als HR de nodige handvatten om vanaf het begin een moeilijke situatie in goed banen te leiden.
Wil je weten wat Re-turn nog meer voor jou kan doen? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
HR-adviseur: ‘Bij kanker moet HR proactief zijn’
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Voorkom terugval na re-integratie bij kanker
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Medewerker met kanker? Dit kun je doen als manager of HR
Hoe kun je een medewerker met kanker het beste begeleiden? Re-integratiespecialist Re-turn geeft tips in deze whitepaper over werk en kanker.
Rechten bij re-integratie tijdens of na kanker
Welke rechten heb je bij re-integratie na kanker? Lees het in deze blog over de rechten en plichten bij re-integratie.
Europese best practices kanker & werk (waaronder Re-turn!)
Werk & kanker krijgen in Europa nog te weinig aandacht, toont onderzoek aan. Lichtpuntje: Re-turn wordt genoemd als een van de 11 Europese best practices.
Ook verpleegkundigen, beveiligers enbouwvakkers gebaat bij gerichte re-integratiebegeleiding
Zorgmedewerkers, bouwvakkers, retailmedewerkers of schoonmakers: ook zij kunnen getroffen worden door kanker. Waarom krijgen ze dan zo weinig gespecialiseerde re-integratiebegeleiding? En wat kunnen we daaraan doen?
Re-integreren gaat over meer dan werk
Hoe bouw je je werk weer op na kanker? Het is belangrijk niet alleen naar het werk zelf te kijken, maar ook het herstel en de privésituatie mee te nemen. Zo re-integreer je duurzaam en voorkom je terugval.
Chemobrein? Zo ga je ermee om
Een chemobrein overkomt 60% van de mensen met kanker. Zij ervaren cognitieve belemmeringen zoals geheugenproblemen of concentratieverlies. Er zijn goede manieren om met zo’n ‘chemobrein’ om te gaan.
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’