Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Re-turn neemt geregeld deel aan wetenschappelijk onderzoek over werk en kanker. Het recent gestarte PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk. Ragna van Hummel: ‘De praktijk voedt de wetenschap en de wetenschap helpt om bewijsgedreven methoden te ontwikkelen. Dat vergroot de effectiviteit van de re-integratiebegeleiding’.
Op 9 september 2024 verscheen de eerste wetenschappelijke publicatie over het onderzoek. Daarin is onder andere te lezen dat een derde van alle mensen die kanker overleven, uitdagingen ervaren bij het re-integreren. De PLACES interventie zou de terugkeer naar werk gemakkelijker, succesvoller en kosteneffectiever moeten maken. Indien deze hypothese bewezen wordt, kan de methode breder in de praktijk toegepast worden.
Wisselwerking wetenschap en praktijk
PLACES staat voor unemPLoyed cAnCEr survivers Support. Een wat complexe afkorting, maar een glashelder project met een duidelijke doelstelling. Ragna van Hummel neemt met Re-turn deel aan PLACES. ‘We participeren graag in wetenschappelijk onderzoek dat de kwaliteit van re-integratie kan verbeteren. Dit is al het vierde wetenschappelijke traject waarin we meedoen, een ander voorbeeld is MiLES. We werken als Re-turn graag met bewezen methodes en inzichten. Zulke technieken vergroten de slagingskans van een duurzame re-integratie. We beseffen dat wetenschappelijke ideeën in de praktijk getoetst moeten worden. Daar werken we als bureau graag aan mee. Re-turn biedt dan een stabiele praktijkomgeving waarin we hypothesen op een verantwoorde manier kunnen toetsen. Daar leren we ook meteen van. Die wisselwerking tussen praktijk en wetenschap, die vind ik heel waardevol.’
Eerst plaatsen, dan trainen
PLACES onderzoekt hoe je mensen die na kankerbehandelingen weer belastbaar zijn maar geen werk hebben, zo goed mogelijk naar betaald werk kunt begeleiden. Het uitgangspunt daarbij is ‘first place, then train’. Dit principe is al onderzocht bij doelgroepen in de GGZ (dan heet het IPS, Individuele Plaatsing en Steun) maar wordt voor mensen met en na kanker nog nergens toegepast. In traditionele re-integratietrajecten is de volgorde meestal: eerst werken aan herstel, nadenken wat je kunt en wilt en dan pas solliciteren. Ragna: ‘Vanuit een situatie zonder werk kan het echter lastig zijn om je voor te stellen wat je wilt gaan doen. Door in de praktijk te beginnen, bouw je vertrouwen op en ontdek je gaandeweg wat je meer of minder kunt en wilt.’
De onderzoekers hebben een vertaling van het IPS-protocol gemaakt naar de doelgroep van mensen met en na kanker. Dit noemen we Supported Employment en deze aanpak wordt nu met Re-turn getoetst in de praktijk. Ragna: ‘Mensen met kanker hebben te maken met specifieke zaken die speciale aandacht nodig hebben. De PLACES-aanpak is een persoonsgerichte manier die goed lijkt te passen bij deze doelgroep.’
Aanpak en betrokkenheid Re-turn
Re-turn biedt een stabiele praktijkomgeving om de PLACES-methode te ontwikkelen en te toetsen. Dat gebeurt binnen wetenschappelijke kaders, dus met een testgroep en controlegroep en met ruimte voor de specifieke aandachtspunten van kanker en werk. In september 2024 zijn de eerste 10 trajecten gestart, dat zullen er zo’n 80 worden.
UWV is nauw bij betrokken. UWV-arbeidsdeskundigen in de regio maken mensen die in aanmerking komen, attent op PLACES. Deze betrokkenheid is voor alle partijen waardevol. UWV hecht veel waarde aan maatschappelijk nut, op maat werken en persoonlijke aandacht. Dit zijn belangrijke uitgangspunten binnen PLACES. Wanneer deze manier van werken succesvol blijkt, kan hij bovendien meteen in de praktijk geborgd worden.
Ragna: ‘Het is een hele interessante samenwerking waar we ook nu al veel van leren. Ik ben blij dat we dit kunnen doen en verwacht dat we er in de toekomst onze re-integratiebegeleiding voor deze groep mensen nog verder mee kunnen verbeteren.’
Heb je zelf een uitkering via UWV en wil je meer weten?
Bij interesse voor deelname kun je contact opnemen met Fenna van Ommen via Placesonderzoek@amsterdamumc.nl
Wil je weten wat Re-turn voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.
3 late gevolgen van kanker – en hoe ze invloed hebben op werk
Er zijn 3 restklachten na kanker die een belangrijke rol spelen bij werk: vermoeidheid, cognitieve beperkingen en wisselende belastbaarheid. Dat heeft impact op het werkvermogen, maar hoeft een succesvolle re-integratie niet in de weg te staan.
Wanneer word je volledig afgekeurd bij kanker
Wat nu als het niet lukt om te re-integreren na kanker? Hoe bepaalt UWV dan of je een uitkering krijgt?
Wetenschappelijke toetsing tool voor werkgevers
Het wetenschappelijke MiLES project van Amsterdam UMC heeft tot doel werkhervatting van werknemers met kanker te bevorderen, door het ondersteunen van werkgevers. Dat heeft geleid tot een website die precies de informatie bevat die werkgevers nodig hebben, op de manier die hen het meeste helpt.
Eerstelijnszorg: aandacht voor werk & kanker
Werk en kanker wordt ook binnen de eerstelijnszorg een belangrijker thema. Ragna van Hummel deelt in het Eerstlijns magazine haar kennis rondom dit onderwerp.