Re-integreren als je geen werk hebt
Re-integratie gebeurt niet alleen binnen een werksituatie, maar is ook mogelijk vanuit de Ziektewet, of bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid vanuit de WIA/WGA. UWV biedt hier begeleiding voor aan. Wanneer er sprake is van kanker, kan een cliënt ervoor kiezen de re-integratiebegeleiding van Re-turn in te zetten.
Stel, je hebt een tijdelijk contract bij een bedrijf en krijgt in de contractperiode kanker. Wanneer het contract afloopt, kom je dan in de Ziektewet en UWV verzorgt je uitkering. Of je bent na twee jaar ziekte in de WIA/WGA terechtgekomen, maar kunt nog wel voor een bepaald percentage werken. Dit zijn twee voorbeelden waarbij je vanuit een UWV-uitkering gaat re-integreren. Je kunt dan kiezen voor gespecialiseerde re-integratiebegeleiding van Re-turn.
Spoor 1, 2, of 3
Het meest bekende soort re-integratietraject is re-integreren binnen een werkomgeving. Je bouwt weer uren op bij je werkgever, al dan niet in je eigen functie (spoor 1). Lukt dat niet, dan ga je vanuit die baan zoeken naar een andere werkomgeving (spoor 2). Als je re-integreert vanuit een uitkering heet dat spoor 3 re-integratie. UWV biedt daarbij verschillende vormen van begeleiding aan.
Cliënt beslist over doel en bureau bij begeleiding
De diensten van UWV zijn ingericht langs de treden van de participatieladder.
De laagste trede is de situatie waarin iemand nog nauwelijks fysiek contact heeft met andere mensen buitenshuis. De hoogste trede is de situatie waarin iemand betaald werk verricht.
UWV besluit altijd samen met hun klant welke interventie wordt ingezet, met welk doel en wat de omvang daarvan is. De persoon in kwestie mag zelf kiezen welk bureau wordt ingezet voor de uitvoering daarvan. Als er sprake is van kanker, stelt UWV vaak de diensten van Re-turn voor.
UWV-trajecten bij kanker
Er zijn verschillende UWV-trajecten waarbij Re-turn kan worden ingeschakeld. Dit zijn ze, in volgorde van de participatieladder.
Modulaire diensten UWV
Participatie interventie: het doel van deze dienst is dat de cliënt weer kan deelnemen aan een sociaal netwerk buitenshuis. Voor deze cliënten is ‘Werkfit maken’ (nog) niet passend.
Bevorderen maatschappelijke deelname: dit traject heeft tot doel om de fysieke en psychische weerbaarheid van de cliënt (op het werk) te vergroten. Het kan een aanloop zijn naar ‘Werkfit maken’, maar dat hoeft niet.
UWV Werkfit maken
Samen bereiden we een cliënt voor op een nieuwe baan. We bouwen belastbaarheid op (binnen privé-activiteiten bijvoorbeeld) en helpen de cliënt om te gaan met late gevolgen van kanker die impact hebben op het werkvermogen, zoals vermoeidheid en cognitieve beperkingen. Ook het maken van een cv en een zoekprofiel kunnen onderdeel zijn van Werkfit maken.
UWV naar werk
Dit traject is er voor mensen die er weer aan toe zijn om aan het werk te gaan, maar nog geen baan hebben. Zij krijgen begeleiding bij het zoeken naar werk, solliciteren en gesprekken voeren. Re-turn besteedt hierbij extra aandacht aan zaken rondom kanker. Bijvoorbeeld: wat vertel je bij een sollicitatie wel en niet over je ziekteperiode? En wat betekent werk voor jou in deze periode? Wat kun je en wat wil je graag?
UWV Werkbehoud
Dit is een dienst van UWV sinds 2025, waar Re-turn ook bij wordt ingeschakeld. Als iemand na kanker en vanuit een uitkering een nieuwe baan heeft gevonden, kan extra ondersteuning het succes vergroten. Ook als je een onderneming bent gestart, kun je deze hulp krijgen. De onderwerpen zijn bijvoorbeeld: hoe houd je werkvermogen vast, hoe ga je om met collega’s, wat betekent de nieuwe situatie voor je werk-privébalans?
Re-integreren zonder baan
Mensen die vanuit de Ziektewet of een WIA/WGA-uitkering weer aan het werk gaan, krijgen hierbij ondersteuning aangeboden van UWV. Wanneer er sprake is van kanker, kunnen zij kiezen voor de gespecialiseerde re-integratiebegeleiding van Re-turn. De kracht daarvan is dat we rekening houden met specifiek kankergerelateerde zaken. Bijvoorbeeld de late gevolgen van kanker die impact kunnen hebben op het werkvermogen, en het vinden van een goede balans tussen werk-, privé- en herstelactiviteiten. De re-integratiebegeleiding van Re-turn richt zich altijd op een duurzame opbouw: het gaat niet alleen om aan het werk gaan, maar vooral om aan het werk blijven.
Ga je na kanker weer re-integreren vanuit een uitkeringssituatie? Vraag UWV of het mogelijk is dat je gerichte begeleiding krijgt van Re-turn. Wil je meer weten over onze aanpak? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Belang van bewijs bij re-integratie na kanker
Wetenschappelijke inzichten dragen bij aan een persoonlijke, snelle en duurzame re-integratie. Ragna van Hummel: ‘Zo combineren we wetenschap en ervaring in een praktische aanpak.’
HR-adviseur: ‘Bij kanker moet HR proactief zijn’
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Voorkom terugval na re-integratie bij kanker
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Medewerker met kanker? Dit kun je doen als manager of HR
Hoe kun je een medewerker met kanker het beste begeleiden? Re-integratiespecialist Re-turn geeft tips in deze whitepaper over werk en kanker.
Rechten bij re-integratie tijdens of na kanker
Welke rechten heb je bij re-integratie na kanker? Lees het in deze blog over de rechten en plichten bij re-integratie.
Europese best practices kanker & werk (waaronder Re-turn!)
Werk & kanker krijgen in Europa nog te weinig aandacht, toont onderzoek aan. Lichtpuntje: Re-turn wordt genoemd als een van de 11 Europese best practices.
Ook verpleegkundigen, beveiligers enbouwvakkers gebaat bij gerichte re-integratiebegeleiding
Zorgmedewerkers, bouwvakkers, retailmedewerkers of schoonmakers: ook zij kunnen getroffen worden door kanker. Waarom krijgen ze dan zo weinig gespecialiseerde re-integratiebegeleiding? En wat kunnen we daaraan doen?
Re-integreren gaat over meer dan werk
Hoe bouw je je werk weer op na kanker? Het is belangrijk niet alleen naar het werk zelf te kijken, maar ook het herstel en de privésituatie mee te nemen. Zo re-integreer je duurzaam en voorkom je terugval.
Chemobrein? Zo ga je ermee om
Een chemobrein overkomt 60% van de mensen met kanker. Zij ervaren cognitieve belemmeringen zoals geheugenproblemen of concentratieverlies. Er zijn goede manieren om met zo’n ‘chemobrein’ om te gaan.
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.