Re-integreren gaat over meer dan werk
Een veel gemaakte fout bij re-integratie is dat er alleen gekeken wordt naar de werksituatie. Maar het leven bestaat niet alleen uit werk. Bij re-integratie, zeker na kanker, is het belangrijk om de beschikbare energie goed te verdelen over werk, herstelactiviteiten en privébezigheden. Dat leidt tot een duurzame re-integratie.
Werkuren en intensiteit
Re-integratie is gericht op het opbouwen van werkuren. De arbeidsprognose van de bedrijfsarts (of verzekeringsarts) is hierbij het uitgangspunt. Daarin staat onder andere hoeveel uur in de week iemand belastbaar is, en aanwijzingen voor het soort werk dat passend is in deze fase.
Bij de praktische invulling daarvan gaat het ook over hóe die uren besteed worden: met welke taken gaat iemand zich bezighouden, wat is de taakintensiteit en welke verantwoordelijkheden horen daarbij. Het is nogal een verschil of iemand eindverantwoordelijk is voor het opleveren van product aan een klant op een bepaalde datum, of dat deze persoon aan de slag gaat met een activiteit die vooral intern en niet tijdkritisch is. Om maar twee uitersten te noemen.
Let op: hierbij is geen goed of fout. Voor de ene persoon is het prettig om meer verantwoordelijkheid te hebben en geeft dat energie. Voor de ander, of op een ander moment, kan het juist prettig zijn om minder druk te hebben.
Werk is meer dan ‘op het werk zijn’
Bij het maken van een urenopbouwschema houden we ook rekening met uren die technisch geen ‘werk’ zijn maar wel met werk te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten zoals lunchen met collega’s, reistijd en tijd om te herstellen van een werkdag. De uren die nodig zijn voor gesprekken met de arbo-arts en de re-integratiebegeleiding vormen onderdeel van de re-integratie en vallen daarmee in het opbouwschema onder werktijd. Daarnaast kijken we naar tijd die nodig is voor herstel en privéactiviteiten.
Bij een opbouwschema moet de hele dag inzichtelijk zijn, niet alleen de werkuren.
Systematisch opbouwen
Zo’n urenopbouwschema maken we vaak in blokken van telkens twee, drie of soms zelfs vier weken. In elk blok komt er een aantal werkuren bij. Dat zorgt voor een goede dosering, het maakt vooruitgang zichtbaar én voelbaar en het is een duidelijk kader voor de persoon zelf en de werkomgeving.
Herstelactiviteiten
Het herstel van kanker kost tijd, aandacht en energie. Soms hebben mensen nabehandelingen of zijn ze blijvend in behandeling. In alle gevallen zullen mensen nog voor controles naar het ziekenhuis moeten. Daarnaast zal de persoon weer conditie en kracht gaan opbouwen. Dat kan door middel van fysiotherapie, sporten of andere vormen van beweging. Ook ondersteuning bij mentaal herstel, zoals gesprekken met een coach of psycholoog, kunnen onderdeel zijn van het herstel.
Zulke zaken kosten tijd, energie en moeite.
Hoewel ze dus niet binnen de strikte werkuren vallen, hebben ze wel invloed op de belastbaarheid van de persoon en is het verstandig om ze inzichtelijk te hebben bij het maken van een urenopbouw.
Privé-situatie heeft invloed
Ook in de privésituatie hebben mensen taken en bezigheden, bijvoorbeeld als partner, moeder, binnen de familie en in hun sociale netwerk. Ook met die situatie houden we rekening bij het maken van een urenopbouwschema. Hoe realistischer dat is, hoe groter de kans op een succesvolle en duurzame re-integratie.
Dus: re-integratie omvat meer dan je denkt
Voor de werkomgeving is vaak niet zichtbaar hoeveel energie en tijd de collega die re-integreert besteedt aan herstelactiviteiten en hoeveel de privé-omgeving van hem of haar vraagt. We vergroten de succeskans van de re-integratie door daar wél rekening mee te houden en zulke zaken mee te nemen bij het maken van een gestructureerd urenopbouwschema. Zo werken we samen aan een gestage opbouw van belastbaarheid, die bijdraagt aan een duurzame re-integratie.
Wil je weten wat Re-turn voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Belang van bewijs bij re-integratie na kanker
Wetenschappelijke inzichten dragen bij aan een persoonlijke, snelle en duurzame re-integratie. Ragna van Hummel: ‘Zo combineren we wetenschap en ervaring in een praktische aanpak.’
Re-integreren als je geen werk hebt
Vanuit de Ziektewet of WIA/WGA kun je ook re-integreren. UWV zet voor mensen met kanker graag de gespecialiseerde begeleiding van Re-turn in.
HR-adviseur: ‘Bij kanker moet HR proactief zijn’
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Voorkom terugval na re-integratie bij kanker
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Medewerker met kanker? Dit kun je doen als manager of HR
Hoe kun je een medewerker met kanker het beste begeleiden? Re-integratiespecialist Re-turn geeft tips in deze whitepaper over werk en kanker.
Rechten bij re-integratie tijdens of na kanker
Welke rechten heb je bij re-integratie na kanker? Lees het in deze blog over de rechten en plichten bij re-integratie.
Europese best practices kanker & werk (waaronder Re-turn!)
Werk & kanker krijgen in Europa nog te weinig aandacht, toont onderzoek aan. Lichtpuntje: Re-turn wordt genoemd als een van de 11 Europese best practices.
Ook verpleegkundigen, beveiligers enbouwvakkers gebaat bij gerichte re-integratiebegeleiding
Zorgmedewerkers, bouwvakkers, retailmedewerkers of schoonmakers: ook zij kunnen getroffen worden door kanker. Waarom krijgen ze dan zo weinig gespecialiseerde re-integratiebegeleiding? En wat kunnen we daaraan doen?
Chemobrein? Zo ga je ermee om
Een chemobrein overkomt 60% van de mensen met kanker. Zij ervaren cognitieve belemmeringen zoals geheugenproblemen of concentratieverlies. Er zijn goede manieren om met zo’n ‘chemobrein’ om te gaan.
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.