Rechten bij re-integratie tijdens of na kanker
Wanneer je re-integreert na kanker, focus je op het opbouwen van werkvermogen. Je wilt het liefst weer op een goede manier aan de slag. Soms maken mensen die re-integreren zich zorgen over hun rechten en plichten bij re-integratie. Daarom zetten we een paar veel voorkomende vragen en antwoorden op een rij. Zodat jij je vooral kunt richten op je werkhervatting en je geen onnodige zorgen maakt.
Wat is de wet die rechten en plichten bij re-integratie regelt?
De Wet verbetering poortwachter (WVP) is de belangrijkste wetgeving rond ziekte en verzuim voor mensen die in loondienst zijn. Het doel van deze wet is het beperken van langdurig verzuim. De wet definieert een aantal mijlpalen, en de rechten en plichten van werkgevers en werknemers rondom ziekteverzuim. De WVP is niet van toepassing op zelfstandig ondernemers.
In onderstaand artikel geven we antwoord op enkele veel gestelde vragen. We zijn echter geen juridisch adviseurs. Wil je alles weten over de WVP, bekijk dan het filmpje of de stappenplannen op deze website van de Rijksoverheid.
Welke rechten bij re-integratie heeft een werknemer?
De Wet verbetering poortwachter is van toepassing zodra je je ziekmeldt bij je werkgever. Ben je in vaste dienst, dan heb je recht op loondoorbetaling. Je werkgever moet vanaf je ziekmelding een deel van je brutoloon doorbetalen, gedurende maximaal twee jaar. De wet stelt een minimumpercentage (70%), in een cao kan een hoger percentage zijn afgesproken.
Er zijn wel verplichtingen voor jou als werknemer. Je moet jezelf inspannen om je herstel te bevorderen, je moet de bedrijfsarts bezoeken en diens voorschriften opvolgen. De wet verlangt ook dat je meewerkt aan re-integratie-activiteiten. Samen met de werkgever ben je verantwoordelijk voor je eigen re-integratie, de bedrijfsarts adviseert daarbij. In de wet vind je meer gedetailleerde voorschriften over onder andere het maken en bespreken van een plan van aanpak, tijdlijnen waar je je aan moet houden en de verplichting om passend werk te aanvaarden.
Belangrijk om te weten: je mag altijd ondersteuning vragen bij je re-integratie. Bijvoorbeeld de gespecialiseerde re-integratiebegeleiding bij kanker van Re-turn. Je hoeft niet af te wachten tot een werkgever iets aanbiedt.
Welke rechten en plichten heeft een werkgever bij re-integratie?
De werkgever is samen met de werknemer verantwoordelijk voor de re-integratie. De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om de werknemer goed te begeleiden en regie te voeren. Daarbij hoort de verplichting om een bedrijfsarts en/of arbodienst in te schakelen. De werkgever mag daar gespecialiseerde ondersteuning aan toevoegen, zoals van Re-turn. Verder moet de werkgever het re-integratieverslag bijhouden, waarin staat welke re-integratie-inspanningen er worden ondernomen.
Een werkgever mag niet vragen naar de medische situatie, persoonlijke omstandigheden of fysieke beperkingen of van de medewerker – dat mag alleen de bedrijfsarts. Deze vertaalt dat naar een advies over het werkvermogen en de inzetbaarheid. Dit kan de basis zijn voor het plan van aanpak dat de werkgever en werknemer samen maken.
Kan ik als werknemer ontslagen worden tijdens ziekte of re-integratie?
Nee, een werkgever mag een werknemer die in vaste dienst is niet ontslaan tijdens een ziekteperiode. Na twee jaar vervalt wel de verplichting om het loon door te betalen. Dan heb je als werknemer het recht om een WIA-uitkering aan te vragen. De WIA is de Wet Werk en Inkomen na Arbeidsvermogen. Afhankelijk van het percentage arbeidsongeschiktheid kun je dan recht hebben op een uitkering.
Heb je een tijdelijk arbeidscontract? Dan geldt de ontslagbescherming tijdens de duur van je contract. Het hoeft daarna niet verlengd te worden. In dat geval heb je meestal recht op een uitkering.
Hoe lang mag ik doen over re-integratie?
De maximale duur van een re-integratietraject is twee jaar. Er zijn verschillende fasen in het re-integratieproces. Die staan bekend als ‘sporen’. In grote lijnen betekent dit:
- Spoor 1: dit speelt vooral gedurende het eerste ziektejaar en is gericht op terugkeer naar het eigen werk.
- Spoor 2: dit speelt vanaf het tweede ziektejaar en is gericht op het vinden van ander werk, als terugkeer in de huidige werksituatie niet mogelijk is.
- Spoor 3: dit gaat over het re-integreren vanuit een WIA-uitkeringssituatie.
Elk spoor heeft eigen kenmerken, rechten en plichten. De tijdlijnen zijn belangrijk voor de wet, maar in de praktijk is elk re-integratieproces anders en kunnen er bijvoorbeeld sporen naast elkaar lopen.
Wat als het niet lukt om te re-integreren?
Als een re-integratie na twee jaar niet of onvoldoende mogelijk blijkt, zul je in de meeste gevallen een aanvraag doen voor een WIA-uitkering. UWV beoordeelt deze aanvraag. Ze beoordelen vooral of de werkgever en werknemer samen voldoende re-integratie-inspanningen hebben gedaan. Daarom is het zo belangrijk dat het re-integratieverslag goed wordt bijgehouden, want daar staat het allemaal in.
De WIA kent drie smaken:
- Voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) (35-80% arbeidsongeschikt, of 80-100% arbeidsongeschikt met redelijke kans op herstel)
- Voor geheel arbeidsongeschikten: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) (80-100% arbeidsongeschikt en weinig of geen kans op herstel)
- Geen WIA toegekend (minder dan 35% arbeidsongeschikt)
Conclusie
De Wet verbetering poortwachter heeft tot doel om onnodig lang verzuim te voorkomen. De belangrijkste regel is dat de werknemer en werkgever samen verantwoordelijk zijn voor een goede en duurzame re-integratie. Het kan verstandig zijn om hier tijdig gespecialiseerde begeleiding bij in te schakelen, zoals van Re-turn. Dit vergroot de kans op een succesvolle re-integratie en verkleint de kans op uitval in de toekomst.
Wil je weten wat Re-turn voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
HR-adviseur: ‘Bij kanker moet HR proactief zijn’
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Voorkom terugval na re-integratie bij kanker
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Medewerker met kanker? Dit kun je doen als manager of HR
Hoe kun je een medewerker met kanker het beste begeleiden? Re-integratiespecialist Re-turn geeft tips in deze whitepaper over werk en kanker.
Rechten bij re-integratie tijdens of na kanker
Welke rechten heb je bij re-integratie na kanker? Lees het in deze blog over de rechten en plichten bij re-integratie.
Europese best practices kanker & werk (waaronder Re-turn!)
Werk & kanker krijgen in Europa nog te weinig aandacht, toont onderzoek aan. Lichtpuntje: Re-turn wordt genoemd als een van de 11 Europese best practices.
Ook verpleegkundigen, beveiligers enbouwvakkers gebaat bij gerichte re-integratiebegeleiding
Zorgmedewerkers, bouwvakkers, retailmedewerkers of schoonmakers: ook zij kunnen getroffen worden door kanker. Waarom krijgen ze dan zo weinig gespecialiseerde re-integratiebegeleiding? En wat kunnen we daaraan doen?
Re-integreren gaat over meer dan werk
Hoe bouw je je werk weer op na kanker? Het is belangrijk niet alleen naar het werk zelf te kijken, maar ook het herstel en de privésituatie mee te nemen. Zo re-integreer je duurzaam en voorkom je terugval.
Chemobrein? Zo ga je ermee om
Een chemobrein overkomt 60% van de mensen met kanker. Zij ervaren cognitieve belemmeringen zoals geheugenproblemen of concentratieverlies. Er zijn goede manieren om met zo’n ‘chemobrein’ om te gaan.
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’