Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
De eerste werkdag na een periode van verzuim kan pittig zijn. Misschien ben je er zenuwachtig voor of weet je niet zo goed hoe je een houding te geven. Met deze tips maak je het jezelf (en je omgeving) een beetje makkelijker.
In de onderstaande tips spreken we van de ‘werknemer’. Ze gelden natuurlijk ook voor ondernemers die teruggaan naar hun werkomgeving, of voor mensen die na een periode in een uitkering weer aan de slag gaan.
Communicatie belangrijkste factor
In alle gevallen is communicatie een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Het bespreekbaar maken van bepaalde zaken kan ongemakkelijk zijn. (Ook voor de werkomgeving, daarvoor hebben we ook wat tips). Toch is het meestal beter om te praten dan om in je eentje proberen iets op te lossen. Vooral het goed managen van verwachtingen is belangrijk. Het is een belangrijk onderdeel van de re-integratiebegeleiding.
Tien tips voor de eerste werkdag na kanker
- Spreek duidelijk af met je leidinggevende (of bijvoorbeeld met je mede-ondernemer) welke dagen je gaat werken en op welke tijden.
- Ga voor jezelf na welke werkzaamheden je zou kunnen en willen doen en bespreek dat met je werkomgeving. Dan weet je wat je van elkaar kunt verwachten.
- Spreek vooraf met je leidinggevende af hoe jullie de collega’s op de hoogte stellen van wat je gaat doen.
- Vraag je leidinggevende of een collega om te zorgen dat jouw werkplek op orde is wanneer je begint, bijvoorbeeld de toegang tot e-mail en digitale bestanden.
- Begin de eerste dag met iets dat je makkelijk aankunt, dat je leuk vindt en dat voldoening geeft bij afronding. Op de eerste werkdag is dat misschien niet meer dan je bureau inrichten.
- Overleg met de leidinggevende concreet hoe je eerste werkdag eruit gaat zien. Vangt iemand je op bij de receptie of ga je alleen naar je bureau? Misschien wil je een kort teamoverleg plannen om aan je collega’s te laten weten dat je er bent, wat je gaat doen en hoe je wilt dat je bejegend wordt. Maak het zo specifiek mogelijk.
- Zorg ervoor dat er op die dag iemand aanwezig is die jou kan bijpraten over het werk en die als vraagbaak dient. Plan dat in.
- Tref ook thuis voorbereidingen, bijvoorbeeld de dag ervoor inkopen doen zodat je niet op de eerste werkdag naar de winkel hoeft, ‘werkkleding’ klaarleggen, lunch van tevoren klaarmaken, zorgen dat je benzinetank gevuld is, checken of er omleidingen zijn op je woon-werk route. Zo begint je eerste dag zo soepel mogelijk.
- Plan de eerste week maximaal de helft van de werkuren voor inhoudelijke activiteiten, reserveer de rest voor contact met collega’s.
- Gooi oude e-mail en vakliteratuur weg, gebruik nieuwe pennen en papier, begin met een schoon bureau.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Belang van bewijs bij re-integratie na kanker
Wetenschappelijke inzichten dragen bij aan een persoonlijke, snelle en duurzame re-integratie. Ragna van Hummel: ‘Zo combineren we wetenschap en ervaring in een praktische aanpak.’
Re-integreren als je geen werk hebt
Vanuit de Ziektewet of WIA/WGA kun je ook re-integreren. UWV zet voor mensen met kanker graag de gespecialiseerde begeleiding van Re-turn in.
HR-adviseur: ‘Bij kanker moet HR proactief zijn’
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Voorkom terugval na re-integratie bij kanker
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Medewerker met kanker? Dit kun je doen als manager of HR
Hoe kun je een medewerker met kanker het beste begeleiden? Re-integratiespecialist Re-turn geeft tips in deze whitepaper over werk en kanker.
Rechten bij re-integratie tijdens of na kanker
Welke rechten heb je bij re-integratie na kanker? Lees het in deze blog over de rechten en plichten bij re-integratie.
Europese best practices kanker & werk (waaronder Re-turn!)
Werk & kanker krijgen in Europa nog te weinig aandacht, toont onderzoek aan. Lichtpuntje: Re-turn wordt genoemd als een van de 11 Europese best practices.
Ook verpleegkundigen, beveiligers enbouwvakkers gebaat bij gerichte re-integratiebegeleiding
Zorgmedewerkers, bouwvakkers, retailmedewerkers of schoonmakers: ook zij kunnen getroffen worden door kanker. Waarom krijgen ze dan zo weinig gespecialiseerde re-integratiebegeleiding? En wat kunnen we daaraan doen?
Re-integreren gaat over meer dan werk
Hoe bouw je je werk weer op na kanker? Het is belangrijk niet alleen naar het werk zelf te kijken, maar ook het herstel en de privésituatie mee te nemen. Zo re-integreer je duurzaam en voorkom je terugval.
Chemobrein? Zo ga je ermee om
Een chemobrein overkomt 60% van de mensen met kanker. Zij ervaren cognitieve belemmeringen zoals geheugenproblemen of concentratieverlies. Er zijn goede manieren om met zo’n ‘chemobrein’ om te gaan.