Vakantiedagen opnemen bij verzuim?
Als je behandeld wordt voor kanker kan je ziekteverzuim flink oplopen. Een of zelfs twee jaar is geen uitzondering. Maar ook bij korter verzuim is het verstandig om niet te vergeten om tijdig vakantiedagen op te nemen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Ook als je ziek bent, bouw je vakantiedagen op. Daar verandert niets aan. Wat veel mensen echter vergeten is om gebruik te maken van die dagen, omdat ze tijdens hun verzuim niet werken. Dat is een vrij hardnekkig misverstand, blijkt uit de praktijk.
Verzuim is geen verlof
Wie verzuimt, is niet vrij. Ook als je tijdelijk volledig arbeidsongeschikt bent heb je een inspanningsverplichting om te re-integreren. Dat betekent onder meer dat je moet meewerken aan herstel en beschikbaar moet zijn voor bijvoorbeeld een oproep van de bedrijfsarts. Wanneer je verlof opneemt, neem je dus vrij van je re-integratieverplichting. Je hebt als ieder ander recht op vakantie, ook als je ziek thuis zit.
Let op je vakantiedagen
Buiten het feit dat het gezond is om van tijd tot tijd te ontspannen en als dat mogelijk is er zelfs op uit te gaan, is het ook verstandig om dat te doen. Wanneer je namelijk geen gebruikmaakt van je vakantiedagen, kunnen die vervallen. Bij een voltijds dienstverband heeft iedere werknemer – ziek of niet – wettelijk recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Die vakantiedagen vervallen echter zes maanden na afloop van dat jaar.
Verlof opnemen
Kortom, als je op vakantie wilt, kun je dus gewoon verlof opnemen. Je vraagt dat aan zoals je dat gewend bent, dus in overleg met je leidinggevende/werkgever. Daarnaast moet ook de bedrijfsarts er geen bezwaar tegen hebben. Zoals bij ieder ander word je gewoon doorbetaald tijdens je vakantie, en wel voor 100% van je laatstverdiende loon. Dat kan betekenen dat je tijdens vakantie meer uitbetaald krijgt dan tijdens je verzuim. Dan krijg je namelijk minimaal 70% van je laatstverdiende loon (tenzij dat in je cao anders geregeld is).
Check je (collectieve) arbeidsovereenkomst
Naast het wettelijk minimum kan er sprake zijn van extra, zogeheten bovenwettelijke vakantiedagen. Dat is geregeld in je cao of arbeidscontract. Deze bouw je niet automatisch op bij ziekte, al kan dat in de afspraken met je werkgever anders geregeld zijn. Kijk daarom goed na wat hierover afgesproken is. Wel blijven deze dagen langer staan dan zes maanden als je ze niet opmaakt, namelijk vijf jaar.
Geplaatst: 02-02-2022
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Als je kanker hebt gehad, heb je minder kans bij sollicitaties. Focus bij re-integratie daarom eerst op je eigen werkomgeving. In dit blog lees je wat dat betekent.
Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres over onderwerpen op het raakvlak van zorg, arbo en werk. Ik geef een verdiepingssessie samen met collega @Tilja van den Berg, over belemmeringen die mensen met en na kanker ervaren als ze (weer) aan het werk
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.
3 late gevolgen van kanker – en hoe ze invloed hebben op werk
Er zijn 3 restklachten na kanker die een belangrijke rol spelen bij werk: vermoeidheid, cognitieve beperkingen en wisselende belastbaarheid. Dat heeft impact op het werkvermogen, maar hoeft een succesvolle re-integratie niet in de weg te staan.
Wanneer word je volledig afgekeurd bij kanker
Wat nu als het niet lukt om te re-integreren na kanker? Hoe bepaalt UWV dan of je een uitkering krijgt?
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023