Voorkom terugval na re-integratie
In te veel re-integratieprocessen ligt de nadruk op een snelle terugkeer naar werk. Het risico daarbij is dat stappen worden overgeslagen. Bij kanker is dit funest. Na enkele weken of maanden werken kan iemand die is gere-integreerd dan alsnog uitvallen. Dat kost tijd, geld, en zelfvertrouwen. Re-integreren bij kanker vraagt om een aanpak die van meet af aan is gericht op duurzaamheid.
Iemand die niet dagelijks met re-integratie bezig is, kan denken: hoe eerder iemand aan het werk is, hoe beter. Dat is op zich een reële gedachte. Toch ligt het genuanceerder, zeker bij re-integratie na kanker. Er kan sprake zijn van late gevolgen van kanker, die soms nog jaren aanhouden. In sommige gevallen volgen er na de primaire behandelingen nog langdurige behandelingen zoals antihormoontherapie. Kanker heeft bovendien nog lange tijd een mentale en fysieke impact, die niet altijd aan de oppervlakte zichtbaar is, maar wel invloed kan hebben op het werkvermogen. Daarom richten wij ons in de begeleiding op een duurzame re-integratie: aan het werk gaan en aan het werk blijven.
Ziektefasenmodel
Het proces van ziekte en herstel bij kanker heeft een grillig, niet-lineair verloop. De impact daarvan op het werkvermogen is goed te zien in het ziektefasenmodel bij kanker. Het werkvermogen bij kanker gaat niet in een rechte lijn omhoog, tussendoor zijn er ups en downs en daar moet je rekening mee houden bij de re-integratiebegeleiding. Ruimte maken voor succeservaringen en kunnen bijstellen rondom medische controles horen daarbij, evenals het (leren) navigeren door een slechte dag of week.
Voorspellende factoren
Aan het begin van de re-integratiebegeleiding na kanker maken we een analyse van voorspellende factoren. Deze komen voort uit wetenschappelijk onderzoek, aangevuld met praktijkervaring. De factoren hebben een voorspellende waarde voor het succes van de re-integratie specifiek van mensen met en na kanker.
Bij opbouw gaat het niet alleen over uren, maar ook over taken en taakintensiteit, over de invulling van die uren. Bovendien is duidelijk dat ook de omgeving buiten het werk een rol speelt. Daarom is balans tussen werk, privé en behandeling of herstel ook een belangrijk thema.
Gedoseerd opbouwen
De druk vanuit de werkomgeving, of de motivatie van de cliënt, kunnen wel eens aansturen op een te snelle start. Maar re-integratie is geen sprint. Door gecontroleerd op te bouwen, kom je tot betere prestaties. En wat misschien nog wel belangrijker is; we voorkomen zo dat iemand een terugval krijgt. Zo’n terugval geeft een flinke deuk in het vertrouwen van de cliënt en de werkomgeving. Kleine dips zijn normaal. Grote terugvallen zijn schadelijk en kunnen we met een zorgvuldige begeleiding voorkomen.
Re-integratie nazorg
De grootste fout die bij re-integratietrajecten wordt gemaakt, is snel veel uren opbouwen en denken dat het dan ‘klaar’ is. Dat is het niet. En zelfs bij een zorgvuldige opbouw is het belangrijk om te blijven monitoren. Daarom geven we cliënten en hun werkomgeving handvatten mee om ook in de periode na de re-integratie alert te blijven en te kunnen bijsturen waar nodig. Na enkele maanden nemen we contact op om te vernemen hoe het gaat. Want aan het werk gaan is mooi, maar een echte re-integratie gaat over aan het werk blijven.
Wil je weten wat Re-turn voor jou zou kunnen betekenen?
Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct
via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Belang van bewijs bij re-integratie na kanker
Wetenschappelijke inzichten dragen bij aan een persoonlijke, snelle en duurzame re-integratie. Ragna van Hummel: ‘Zo combineren we wetenschap en ervaring in een praktische aanpak.’
Re-integreren als je geen werk hebt
Vanuit de Ziektewet of WIA/WGA kun je ook re-integreren. UWV zet voor mensen met kanker graag de gespecialiseerde begeleiding van Re-turn in.
HR-adviseur: ‘Bij kanker moet HR proactief zijn’
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Medewerker met kanker? Dit kun je doen als manager of HR
Hoe kun je een medewerker met kanker het beste begeleiden? Re-integratiespecialist Re-turn geeft tips in deze whitepaper over werk en kanker.
Rechten bij re-integratie tijdens of na kanker
Welke rechten heb je bij re-integratie na kanker? Lees het in deze blog over de rechten en plichten bij re-integratie.
Europese best practices kanker & werk (waaronder Re-turn!)
Werk & kanker krijgen in Europa nog te weinig aandacht, toont onderzoek aan. Lichtpuntje: Re-turn wordt genoemd als een van de 11 Europese best practices.
Ook verpleegkundigen, beveiligers enbouwvakkers gebaat bij gerichte re-integratiebegeleiding
Zorgmedewerkers, bouwvakkers, retailmedewerkers of schoonmakers: ook zij kunnen getroffen worden door kanker. Waarom krijgen ze dan zo weinig gespecialiseerde re-integratiebegeleiding? En wat kunnen we daaraan doen?
Re-integreren gaat over meer dan werk
Hoe bouw je je werk weer op na kanker? Het is belangrijk niet alleen naar het werk zelf te kijken, maar ook het herstel en de privésituatie mee te nemen. Zo re-integreer je duurzaam en voorkom je terugval.
Chemobrein? Zo ga je ermee om
Een chemobrein overkomt 60% van de mensen met kanker. Zij ervaren cognitieve belemmeringen zoals geheugenproblemen of concentratieverlies. Er zijn goede manieren om met zo’n ‘chemobrein’ om te gaan.
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.