Werken bij kanker draagt bij aan herstel … mits goed gestructureerd
Werk speelt voor veel mensen een belangrijke rol in hun leven. Dat geldt ook voor mensen met kanker. Daarom is het goed tijdig over re-integratie te beginnen. Bij het opbouwen van werk bij kanker zijn wel enkele specifieke aandachtspunten. Houd je daar geen rekening mee, dan kan de re-integratie mislukken.
Uit verschillende onderzoeken (zoals Torp et. al. 2012) blijkt dat werk veel positieve effecten heeft op ons leven. Naast de financiële beloning, zijn dat bijvoorbeeld de sociale contacten, het ritme dat het geeft aan je leven en de voldoening die mensen eruit halen. Dat geldt ook voor mensen met kanker. Werken bij en na kanker kan daardoor zelfs bijdragen aan het herstel.
Wanneer iemand kanker heeft, en vooral tijdens behandelingen, lukt het echter vaak niet om te werken. Wanneer begin je dan met de re-integratie bij kanker? En hoe bouw je het beste op? Daarvoor zijn bij kanker enkele specifieke aandachtspunten. Hoe beter je die in het oog houdt, hoe succesvoller en duurzamer de re-integratie verloopt.
Begin op tijd
Wat ‘op tijd’ is, verschilt per persoon. Hoe je erachter komt? Door het te vragen. De ene persoon heeft relatief weinig last van behandelingen en wil graag in die periode een aantal uren werken. De ander is een tijdje helemaal uit de running, maar ervaart na de behandelingen dat er weer energie is voor werk. Dat kan ook gelden voor mensen die palliatief stabiel zijn. Zij worden niet beter, maar hebben dankzij verschillende effectieve behandelmethoden soms nog vele maanden of jaren een redelijk tot goede kwaliteit van leven, waar werk een onderdeel van kan zijn.
Daarom is het belangrijk geregeld de vraag te stellen: Wat betekent werk voor jou in deze fase? En hoe zou je er vorm aan willen geven?
Het maakt niet zoveel uit wie deze vraag stelt. Wij pleiten ervoor dat in het ziekenhuis dit onderwerp al besproken wordt. Al is het maar om de persoon om wie het gaat, zelf aan het denken te zetten.
De werkgever heeft ook een belangrijke rol. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer iemand met kanker contact heeft met het werk tijdens de ziekte, de re-integratie beter verloopt. Dus schroom niet, en stel die vraag gewoon. Niet om te ‘pushen’, maar uit werkelijke belangstelling. Voor werkgevers bestaat een handige leidraad die hier tips voor geeft.
Besef dat het een grillige lijn is
Re-integratie na kanker is nooit standaard. Er zijn verschillende redenen waarom het anders is dan in andere situaties. Het belangrijkste besef daarbij is dat de re-integratie na kanker geen recht stijgende lijn is. Het herstel kan grillig zijn en een goede, gespecialiseerde re-integratiebegeleiding houdt daar rekening mee. De kunst is de ups en downs beheersbaar te maken, de structurele lijn zal dan stijgend zijn, wat leidt tot optimale én duurzame re-integratie.
Deze beweging zie je ook terug in ons ziektefasenmodel, dat onderdeel vormt van de aanpak van Re-turn.
Bouw uren evenwichtig op
Duurzaam re-integreren is belangrijker dan snel re-integreren. Wanneer je te snel te veel wilt, is de kans op terugval groot. Ook een te trage opbouw is ongewenst. Een andere valkuil is een te grote focus op uren. Natuurlijk bouw je in een re-integratie uren op, maar minstens zo belangrijk is de aard van die uren. Om wat voor taken gaat het, wat is de taakintensiteit en welke verantwoordelijkheden heeft degene die re-integreert? Een re-integratie moet niet alleen energie kosten maar ook energie geven, succeservaringen zijn belangrijk. Een goede re-integratiebegeleiding houdt hier rekening mee en dat leidt tot een duurzame integratie.
Focus niet alleen op werk
Wanneer je ziek wordt, krijg je er ineens een flink domein bij, namelijk behandelingen en herstel. Dat kost tijd, energie en moet gepland worden. Bij de re-integratie is het daarom belangrijk ook rekening te houden met extra tijd die een persoon nodig heeft voor herstelactiviteiten, zoals sport en beweging, en privé-activiteiten. Doe je dat niet, dan laat je de persoon alsnog zitten met een onmogelijke puzzel. Het risico is dat iemand dan alles doet om werkuren te halen, maar het sportuurtje laat schieten. Of bijvoorbeeld thuis geen energie meer heeft om het huishouden te doen. Dat leidt niet tot een succesvolle re-integratie. Tijd voor herstel- en privéactiviteiten moet daarom onderdeel zijn van het opbouwschema van de re-integratie.
Ja, werk helpt het herstel, maar doseer het goed!
Dus inderdaad is werk bij kanker belangrijk. Mensen halen er voldoening uit, sociale contacten en het biedt een stabiele basis. Tijdig en evenwichtig re-integreren heeft een positief effect op het herstel. Maar er zijn wel degelijk een aantal zaken om bij de opbouw van werk rekening te houden. Dat vraagt om een gespecialiseerde aanpak, want die geeft de meeste kans op een geslaagde en duurzame re-integratie.
Wil je weten hoe Re-turn de re-integratie bij kanker aanpakt? En wil je weten wat we in jouw situatie kunnen betekenen? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’
Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Als je kanker hebt gehad, heb je minder kans bij sollicitaties. Focus bij re-integratie daarom eerst op je eigen werkomgeving. In dit blog lees je wat dat betekent.
Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres over onderwerpen op het raakvlak van zorg, arbo en werk. Ik geef een verdiepingssessie samen met collega @Tilja van den Berg, over belemmeringen die mensen met en na kanker ervaren als ze (weer) aan het werk
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.