Werknemers

Re-integratie na kanker voor werknemers

“Zorg maar goed voor jezelf, zeggen ze. Maar niemand zegt erbij hoe.”

“Ik moet weer aan de slag maar ik weet niet of ik het kan.”

“Ik begin thuis maar niet over mijn problemen op het werk. Ze hebben het al zwaar genoeg.”

“Ik kan al weer veel meer aan, maar ik krijg de ruimte niet.”

 

Je hebt je behandelingen achter de rug en je gaat weer (meer) aan het werk. En dan merk je dat je nog met allerlei dingen te dealen hebt. Dat je nog niet zo veel kunt onthouden, dat je geregeld moe bent, dat je van alles wil maar vooral ook moet en dat het combineren van werk, sport, je gezin, vrienden en tijd voor jezelf niet vanzelf gaat.

Dan is het prettig, is onze ervaring, als iemand met verstand van zaken iets over je situatie kan zeggen. Iemand die herkent wat je zegt en je concrete handvatten aanreikt om ermee om te gaan. Iemand die weet wat gebruikelijk is. Iemand die neutraal is en waardevrij naar je problemen kijkt. Iemand die je helpt om woorden te geven aan wat je meemaakt.

Dat is wat wij doen. We helpen je om grip te krijgen op je situatie, om balans te vinden en structuur aan te brengen in alles waar je mee te maken hebt. We helpen jou en je werkgever om samen afspraken te maken. We begeleiden je, stimuleren je of remmen je af als je te hard gaat. We helpen je nadenken over wat je allemaal hebt meegemaakt en helpen je perspectief te vinden naar een nieuw werkzaam leven.

Dit zijn maar enkele voorbeelden. De werkelijkheid is altijd anders. Ingewikkelder. Weerbarstiger. Onoverzichtelijk misschien. Bel ons en vertel waar je tegenaan loopt. Dan helpen we.

 

Neem contact op

Werkgevers

‘Wanneer kan ik beginnen over terugkeer naar het werk?’

‘Ik vind het lastig om in te schatten wat iemand al aan kan.’

‘Ik wil informeren hoe het gaat zonder druk uit te oefenen. Hoe doe ik dat?’

‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn managers de juiste ondersteuning geven?’

Niet alleen werknemers met kanker zitten met veel vragen en onzekerheden, ook als werkgever heb je vaak geen idee waar je staat. Hierdoor hebben leidinggevenden nog wel eens de neiging om de verantwoordelijkheid geheel bij de werknemer neer te leggen.

We komen het heel vaak tegen: werkgevers die zeggen: pak je ruimte, zeg maar wat je nodig hebt. Zonder twijfel goed bedoeld, maar daarmee ga je er wel van uit dat diegene daartoe in staat is. Beter is het hem of haar te helpen de situatie te begrijpen, zodat je samen weer verder kunt. Maar daarvoor is kennis nodig. Heel specifieke kennis, die je logischerwijs niet zelf in huis hebt.

Dan is het verstandig om een expert in te huren. Daarmee ondersteun je niet alleen je werknemer, maar ook diens leidinggevende. Re-turn is zo’n expert. We begeleiden, ondersteunen en faciliteren de communicatie tussen werkgever en werknemer, waardoor mensen eerder, beter en duurzamer aan het werk gaan. We kennen de wet- en regelgeving en leggen de voortgang vast in heldere rapportages.

Zo breng je je zakelijke belang en de menselijke maat in balans. Door Re-turn in te schakelen voldoe je aan de inspanningsverplichting die je voor de wet hebt, en tegelijkertijd laat je zien goed voor je mensen te zorgen. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Ondernemers

Re-integratie na kanker voor ondernemers

“Laat ik mijn klanten weten dat ik er weer ben, nu ik nog niet alles kan?”

“Hoe laat ik mijn personeel omgaan met de onzekerheid die ik zelf ook heb?”

“Wat zijn mijn nieuwe grenzen en hoe bewaak ik die?”

Met of zonder personeel, zelfstandigen doen het liefst zo veel mogelijk zelf. Daarom schakelen ze graag Re-turn in bij hun re-integratie. Want Re-turn neemt de zorg niet van je over maar helpt je om zelf regie te houden over je herstel en je werkzaken. Dat is ingewikkeld genoeg.

Ondernemers lopen tegen dezelfde problemen aan als werknemers met kanker. Ze zoeken naar een nieuwe balans tussen werk, herstel en privé. Ze hebben dezelfde verschijnselen als plotselinge vermoeidheid, concentratieproblemen en wisselend belastbaar zijn. Maar daarbij komt nog de extra zorg voor hun klanten, hun omzet, hun medewerkers of leveranciers en ga zo maar door.

Dan helpt het als er iemand met je meekijkt, met je meedenkt en je met verstand van zaken van advies kan dienen. Die kennis hebben onze consultants uit literatuur, jarenlange ervaring met tal van vergelijkbare situaties en soms ook als ervaringsdeskundige. Juist daardoor weten we dat elke situatie complex en uniek is. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt, neemt je verzekeraar de kosten op zich. Vraag je verzekeraar naar de mogelijkheden of neem contact met ons op.

Neem contact op

Verwijzers

Bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, fysiotherapeuten, oncologieverpleegkundigen verwijzen steeds vaker naar Re-turn. Dat doen ze omdat Re-turn de enige volledig in kanker gespecialiseerde re-integratiebegeleider is. En omdat Re-turn mensen sport en werkhervatting laat combineren in één programma. In tien jaar tijd hebben we niet alleen talloze mensen begeleid naar een nieuw werkzaam leven, we hebben ook veel professionals masterclasses gegeven over ons vak.

Ook verzekeraars weten ons goed te vinden, om expertise in te huren die ze zelf niet in huis hebben. Daarmee laat je als verzekeraar zien dat je om je cliënten geeft, maar ook voor efficiency gaat. Want je hebt nu eenmaal meerdere belangen: het beperken van de schadelast en het voldoen aan de behoefte van de cliënt met kanker. Zowel voor AOV als Poortwachter geldt dat mensen met hulp van Re-turn sneller, beter en duurzamer re-integreren.

Overigens geldt niet voor iedereen dat ze hulp bij re-integratie nodig hebben. Sommigen kunnen dat zonder hulp. Wat wel voor iedereen geldt is dat ze onzeker zijn over waar ze staan als ze weer aan de slag willen na hun behandeling. Het is goed om te weten dat je hen iets extra’s kunt bieden, waarmee ze hun kansen op een succesvolle re-integratie kunnen inschatten en bepalen of ze daarbij hulp nodig hebben of niet: de Re-turn Workview.

Meer over de Re-turn Workview Aanmeldformulier bedijfsartsen