Let op late uitval bij borstkanker
In de dertien jaar dat wij ons met werk en kanker bezig houden zijn ons een aantal dingen opgevallen. Dingen die pas na lange praktijkervaring aan de oppervlakte komen. Een voorbeeld daarvan is late uitval bij borstkanker. Mensen die al maanden, soms al jaren weer volledig aan het werk zijn, vallen toch weer uit en moeten zich opnieuw ziekmelden. Niet omdat ze opnieuw kanker hebben gekregen, hun behandelingen én hun re-integratie zijn al lang geleden afgerond, maar omdat ze klachten hebben die worden bestempeld als burnout, stress of overspannen. Niet iedereen legt meteen het verband met borstkanker, toch is het belangrijk dat wel te doen.
In onze praktijk heeft zeker de helft van de mensen die we begeleiden borstkanker. Het is een diagnose die onder de werkende bevolking erg vaak voorkomt – niet alleen bij vrouwen overigens. Omdat de overlevingskansen over het algemeen hoog zijn, keren mensen met borstkanker vaak terug in het arbeidsproces.
Behandeling
Bij borstkanker spelen specifieke factoren die van invloed zijn op de re-integratie. Borstkanker vraagt in de meeste gevallen om een langdurige, intensieve behandeling, in verschillende vormen. Geregeld volgt daarna jarenlange antihormoontherapie. De impact van borstkanker is fysiek en ook mentaal vaak groot en het herstel is van invloed op de balans tussen werk en privé.
Re-integratie
Zo’n gedifferentieerde en langdurige behandeling staat tijdig re-integreren vaak in de weg, met alle problemen van dien voor zowel de werkende als diens werkomgeving. Ook is het juiste moment waarop weer kan worden begonnen met het opbouwen van uren lastig te bepalen. Desondanks lukt het een aantal mensen zelfstandig om succesvol terug te keren in het eigen werk, al dan niet in aangepaste vorm.
Toch gebeurt het een deel van deze groep mensen dat ze na verloop van tijd opnieuw uitvallen voor het werk. Zij zijn ogenschijnlijk succesvol gere-integreerd, maar houden het werken niet vol. Niet omdat de borstkanker is teruggekeerd, maar omdat ze volledig zijn opgebrand.
Oorzaak
Als wij deze mensen in begeleiding krijgen blijkt vaak dat de oorzaak ligt in een destijds niet goed gestructureerde of te snelle re-integratie. Met wilskracht en adrenaline zijn zij heel ver gekomen, en hebben het zelfs best lang volgehouden. Totdat ze opeens toch omvielen. Het kan jaren duren, maar wie te lang op zijn tenen loopt, houdt dat uiteindelijk niet vol.
De werkomgeving is vaak hogelijk verbaasd als dit gebeurt, en de link met de re-integratie van maanden of jaren eerder wordt niet altijd gelegd. Voor een medewerker is dit natuurlijk een nare ervaring, en ook een werkgever zit op (de kosten van) nieuw verzuim niet te wachten.
Advies
Sta je op het punt om te re-integreren na borstkanker? Heb je een medewerker die ogenschijnlijk aan een succesvolle re-integratie na borstkanker bezig is? Bespreek met elkaar hoe je de re-integratie duurzaam kunt maken.
Het inzetten van Re-turn helpt als iemand is vastgelopen in de re-integratie of opnieuw uit is gevallen voor het werk. Van onze hulp gaat echter ook een preventieve werking uit: het tijdig inzetten van Re-turn helpt om late uitval na borstkanker te voorkomen. Tenslotte gaat het niet alleen om aan het werk gaan, maar ook om aan het werk kunnen blijven.
Geplaatst: 14-08-2023
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’
Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Als je kanker hebt gehad, heb je minder kans bij sollicitaties. Focus bij re-integratie daarom eerst op je eigen werkomgeving. In dit blog lees je wat dat betekent.
Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres over onderwerpen op het raakvlak van zorg, arbo en werk. Ik geef een verdiepingssessie samen met collega @Tilja van den Berg, over belemmeringen die mensen met en na kanker ervaren als ze (weer) aan het werk
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023