Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
De bedrijfsarts speelt een belangrijke rol bij de re-integratie van werknemers met kanker. Hij of zij vertaalt de medische situatie van de medewerker naar belastbaarheid en inzetbaarheid. Daarom is een goed contact met de bedrijfsarts heel belangrijk. Hoe ga je daarmee om, als werknemer en als werkgever?
Een bedrijfsarts is een medisch specialist op het gebied van werk en gezondheid. Een medewerker in loondienst heeft altijd recht op toegang tot een bedrijfsarts. Bij meer dan zes weken verzuim door ziekte, is het zelfs verplicht om met een bedrijfsarts te praten.
De rol van bedrijfsartsen
De bedrijfsarts bepaalt in welke mate iemand belastbaar is voor werk. Dit is input voor het overleg tussen werkgever en werknemer over de re-integratieaanpak. Het is dus heel belangrijk dat de bedrijfsarts goed geïnformeerd is.
De bedrijfsarts (in werkgeverstrajecten) en verzekeringsarts (in AOV- of UWV-trajecten) zijn de enige artsen die een werknemer mogen vragen naar de medische situatie. Vanwege het medisch beroepsgeheim mogen zij zulke informatie niet met anderen (zoals de werkgever) delen. Bedrijfsartsen mogen waar nodig ook contact opnemen met de medisch behandelaars van de werknemer, in de eerste, tweede en derde lijn. Dat moet met toestemming vooraf van de betrokkene en in schriftelijke vorm. Ze kunnen ook verwijzen naar specialistische zorg en re-integratiebegeleiding.
Gedelegeerde verantwoordelijkheid
Omdat er niet zoveel bedrijfsartsen zijn, kan deze taken delegeren aan een arbo-arts of een casemanager (degene die het re-integratieproces procesmatig begeleidt, bijvoorbeeld een leidinggevende of iemand van de arbodienst). Zij werken dan wel onder eindverantwoordelijkheid van de bedrijfsarts en zijn gehouden aan dezelfde zorgvuldigheidsregels. Er zijn ook in kanker gespecialiseerde bedrijfsartsen (Bedrijfsarts Consulent Oncologie, BACO). Helaas zijn deze artsen schaars en niet voor iedereen toegankelijk. Gelukkig komt er binnenkort een update van de Richtlijn Kanker en Werk met actuele en bewijsgebaseerde handvatten voor alle bedrijfsartsen.
Onafhankelijk en deskundig
De bedrijfsarts is onafhankelijk en heeft het belang van zowel werknemer als werkgever voor ogen. Zijn of haar doel is om de werkende zo snel en duurzaam mogelijk weer aan het werk te krijgen. Bedrijfsartsen verwijzen steeds vaker naar Re-turn voor deskundige re-integratiebegeleiding op het gebied van werk en kanker.
Werken volgens een richtlijn
Wanneer een bedrijfsarts te maken krijgt met een cliënt met kanker, hanteert hij of zij daarbij de Richtlijn Kanker en Werk. De belangrijkste functie daarvan is het faciliteren van een betere begeleiding voor de werkende met kanker. Er is in de richtlijn bijvoorbeeld aandacht voor drie veel voorkomende klachten die gepaard gaan met kanker.
Eind 2024 verschijnt er een update van de Richtlijn Kanker en Werk voor bedrijfsartsen, waar ook Re-turn aan heeft bijgedragen. Deze versie is geactualiseerd met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en sluit daarom nog beter aan bij de behoeften van mensen met kanker die re-integreren. Wanneer de richtlijn verschijnt zullen we daar meer over vertellen.
Tips voor omgaan met de bedrijfsarts
De verantwoordelijkheid voor verzuim en integratie ligt altijd bij de werkgever en de werknemer samen. Maar om tot een goede aanpak te komen, is de betrokkenheid van de bedrijfsarts onontbeerlijk. Hoe ga je daarmee om?
Tip 1: Schakel de bedrijfsarts tijdig in
Bij verzuim van meer dan zes weken is het inschakelen van de bedrijfsarts verplicht. Bij de diagnose kanker kun je meestal wel voorspellen dat het verzuim langer gaat duren. Dan is het helemaal niet gek om het eerste gesprek met de bedrijfsarts al in een vroeg stadium te plannen. Die kan dan helpen met de eerste informatie en adviezen.
Tip 2: Houd contact, ook tijdens behandelingen
Schroom niet om contact te zoeken, ook tijdens het behandeltraject. Juist in die periode kun je als werknemer te maken krijgen met onzekerheden en vragen over je werksituatie. Als werkgever heb je misschien vragen over de begeleiding. Met de bedrijfsarts kun je bijvoorbeeld bespreken of werken tijdens behandelingen verstandig is. Of vragen stellen over het starten met werken na afronden van een behandeling. In zulke gevallen is de bedrijfsarts een uitstekende bron van kennis en advies.
Tip 3: informeer de bedrijfsarts
Kanker is een medisch complexe diagnose die specifieke aandacht nodig heeft in het re-integratieproces. Omdat de terugkoppeling van de bedrijfsarts de basis is van het gesprek tussen werkgever en medewerker is het van belang dat de bedrijfsarts goed geïnformeerd is. Gebruik als werknemer bij het bezoek aan je bedrijfsarts recente en concrete voorbeelden. Neem indien mogelijk een informerende brief van een behandelend arts of eerstelijns zorgverlener mee. Als werkgever kun je gerichte vragen stellen aan de bedrijfsarts, bijvoorbeeld met welke beperkingen rekening moet worden gehouden, verzoek om een concreet opbouwadvies of vragen over gespecialiseerde behandeling en begeleiding.
Wil je meer weten over re-integratie bij kanker? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Re-integreren gaat over meer dan werk
Hoe bouw je je werk weer op na kanker? Het is belangrijk niet alleen naar het werk zelf te kijken, maar ook het herstel en de privésituatie mee te nemen. Zo re-integreer je duurzaam en voorkom je terugval.
Chemobrein? Zo ga je ermee om
Een chemobrein overkomt 60% van de mensen met kanker. Zij ervaren cognitieve belemmeringen zoals geheugenproblemen of concentratieverlies. Er zijn goede manieren om met zo’n ‘chemobrein’ om te gaan.
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’
Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Als je kanker hebt gehad, heb je minder kans bij sollicitaties. Focus bij re-integratie daarom eerst op je eigen werkomgeving. In dit blog lees je wat dat betekent.
Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres over onderwerpen op het raakvlak van zorg, arbo en werk. Ik geef een verdiepingssessie samen met collega @Tilja van den Berg, over belemmeringen die mensen met en na kanker ervaren als ze (weer) aan het werk
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.