Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
De eerste werkdag na een periode van verzuim kan pittig zijn. Misschien ben je er zenuwachtig voor of weet je niet zo goed hoe je een houding te geven. Met deze tips maak je het jezelf (en je omgeving) een beetje makkelijker.
In de onderstaande tips spreken we van de ‘werknemer’. Ze gelden natuurlijk ook voor ondernemers die teruggaan naar hun werkomgeving, of voor mensen die na een periode in een uitkering weer aan de slag gaan.
Communicatie belangrijkste factor
In alle gevallen is communicatie een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Het bespreekbaar maken van bepaalde zaken kan ongemakkelijk zijn. (Ook voor de werkomgeving, daarvoor hebben we ook wat tips). Toch is het meestal beter om te praten dan om in je eentje proberen iets op te lossen. Vooral het goed managen van verwachtingen is belangrijk. Het is een belangrijk onderdeel van de re-integratiebegeleiding.
Tien tips voor de eerste werkdag na kanker
- Spreek duidelijk af met je leidinggevende (of bijvoorbeeld met je mede-ondernemer) welke dagen je gaat werken en op welke tijden.
- Ga voor jezelf na welke werkzaamheden je zou kunnen en willen doen en bespreek dat met je werkomgeving. Dan weet je wat je van elkaar kunt verwachten.
- Spreek vooraf met je leidinggevende af hoe jullie de collega’s op de hoogte stellen van wat je gaat doen.
- Vraag je leidinggevende of een collega om te zorgen dat jouw werkplek op orde is wanneer je begint, bijvoorbeeld de toegang tot e-mail en digitale bestanden.
- Begin de eerste dag met iets dat je makkelijk aankunt, dat je leuk vindt en dat voldoening geeft bij afronding. Op de eerste werkdag is dat misschien niet meer dan je bureau inrichten.
- Overleg met de leidinggevende concreet hoe je eerste werkdag eruit gaat zien. Vangt iemand je op bij de receptie of ga je alleen naar je bureau? Misschien wil je een kort teamoverleg plannen om aan je collega’s te laten weten dat je er bent, wat je gaat doen en hoe je wilt dat je bejegend wordt. Maak het zo specifiek mogelijk.
- Zorg ervoor dat er op die dag iemand aanwezig is die jou kan bijpraten over het werk en die als vraagbaak dient. Plan dat in.
- Tref ook thuis voorbereidingen, bijvoorbeeld de dag ervoor inkopen doen zodat je niet op de eerste werkdag naar de winkel hoeft, ‘werkkleding’ klaarleggen, lunch van tevoren klaarmaken, zorgen dat je benzinetank gevuld is, checken of er omleidingen zijn op je woon-werk route. Zo begint je eerste dag zo soepel mogelijk.
- Plan de eerste week maximaal de helft van de werkuren voor inhoudelijke activiteiten, reserveer de rest voor contact met collega’s.
- Gooi oude e-mail en vakliteratuur weg, gebruik nieuwe pennen en papier, begin met een schoon bureau.
De eerste dag is al lastig genoeg. Met deze tips maak je het zo duidelijk mogelijk en dat voorkomt onnodige spanningen.
De re-integratieconsultant van Re-turn besteedt specifiek aandacht aan mijlpalen zoals jouw eerste dag terug op het werk. Wil je weten hoe Re-turn de re-integratiebegeleiding aanpakt en wat we voor jou zouden kunnen betekenen? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’
Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Als je kanker hebt gehad, heb je minder kans bij sollicitaties. Focus bij re-integratie daarom eerst op je eigen werkomgeving. In dit blog lees je wat dat betekent.
Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres over onderwerpen op het raakvlak van zorg, arbo en werk. Ik geef een verdiepingssessie samen met collega @Tilja van den Berg, over belemmeringen die mensen met en na kanker ervaren als ze (weer) aan het werk
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.