Valkuilen voorkomen bij kanker op de werkvloer
De diagnose kanker komt altijd hard aan. Bij degene die het overkomt, bij diens gezin maar ook op het werk. Voor een werkgever en/of leidinggevende is het lastig om het juiste te doen of te zeggen, omdat het een gevoelig onderwerp is, waarover veel aannames bestaan, die gemakkelijk tot valkuilen kunnen leiden.
Uiteraard moet de medewerker de gelegenheid hebben om te verwerken wat hem is overkomen, maar het gebeurt vaak dat hij te horen krijgt: Meld je voorlopig maar even ziek’, ‘Geef zelf maar aan wat je nodig hebt’ of ‘Vraag het vooral als je hulp nodig hebt.’ Dat klinkt goed bedoeld, maar het kan de medewerker het gevoel geven het voorlopig zelf maar even uit te zoeken. En veel mensen weten in deze fase juist niet wat ze nodig hebben.
Concrete hulp
Toch zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen, ook als de medewerker zich (nog) niet heeft ziekgemeld. Concrete hulp en duidelijke afspraken kunnen helpen om grip te houden op de situatie. Wijs de medewerker bijvoorbeeld op de mogelijkheid van deskundige ondersteuning door een verzuimadviseur of bedrijfsarts. Overleg samen wat de rol van werk is in de komende tijd, of er veranderingen nodig zijn in takenpakket of werktijden en hoe je het contact in stand houdt als de medewerker niet meer kan werken.
Contactmomenten
Veel werkgevers willen zich in de periode van de behandelingen niet opdringen. Daarom is het belangrijk van tevoren duidelijke communicatieafspraken te maken. Leg deze afspraken ook vast zodat voor iedereen duidelijk is wanneer er contact is, hoe vaak, hoe lang en op welke manier. Bespreek ook hoe het contact met collega’s en/of klanten wordt onderhouden. Bespreek of deze moeten worden ingelicht en of de medewerker dat zelf doet, jijzelf of een andere contactpersoon.
Stappenplan
Er is nog veel meer waar je aan moet denken vóór, tijdens en na de behandelingen. Sommige stappen moet je vanwege wetgeving verplicht nemen (en op een later tijdstip kunnen verantwoorden). Laat je dus goed inlichten, plan er genoeg tijd voor in en realiseer je dat deze situatie ook impact heeft op jou en de rest van je team. Leg voor elke fase van de ziekte een stappenplan aan. Wij kunnen je daarbij helpen.
Leidraad
Als specialisten op het gebied van werk en kanker hebben we een leidraad voor werkgevers en leidinggevenden samengesteld met praktische informatie over alles wat er geregeld moet worden, met aandacht voor zakelijke én de menselijke aspecten van kanker op de werkvloer. Vraag de leidraad hier gratis aan.
Geplaast: 21-06-2022
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Als je kanker hebt gehad, heb je minder kans bij sollicitaties. Focus bij re-integratie daarom eerst op je eigen werkomgeving. In dit blog lees je wat dat betekent.
Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres over onderwerpen op het raakvlak van zorg, arbo en werk. Ik geef een verdiepingssessie samen met collega @Tilja van den Berg, over belemmeringen die mensen met en na kanker ervaren als ze (weer) aan het werk
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.
3 late gevolgen van kanker – en hoe ze invloed hebben op werk
Er zijn 3 restklachten na kanker die een belangrijke rol spelen bij werk: vermoeidheid, cognitieve beperkingen en wisselende belastbaarheid. Dat heeft impact op het werkvermogen, maar hoeft een succesvolle re-integratie niet in de weg te staan.
Wanneer word je volledig afgekeurd bij kanker
Wat nu als het niet lukt om te re-integreren na kanker? Hoe bepaalt UWV dan of je een uitkering krijgt?
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023