Klanttevredenheid 8,7

Op locatie of online

In heel NL

Lees het blog

Kennis én ervaring

Wanneer word je volledig afgekeurd bij kanker?

Wanneer je gaat re-integreren bij kanker, richt je je natuurlijk vooral op het behoud en opbouw van je werk en werkvermogen. Toch kan na het eerste ziektejaar blijken dat je misschien niet meer volledig aan het werk kunt. Als werknemer en werkgever krijg je vanaf dan te maken met UWV. Zij beoordelen of je na het tweede ziektejaar recht hebt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Waar letten ze op? En hoe moet je daar als werknemer en werkgever rekening mee houden tijdens de re-integratie?

Veel mensen re-integreren na kanker, maar dat is niet altijd mogelijk. Als je na twee jaar wordt afgekeurd, kun je een beroep doen op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op de vragen die je dan krijgt van UWV, die bepalen of je een uitkering krijgt.

Hoe zit het ook alweer met arbeidsongeschiktheid?

De Wet verbetering poortwachter (WVP) is de belangrijkste wetgeving rond ziekte en verzuim voor mensen die in loondienst zijn. Het belangrijkste doel van de WVP is het beperken van langdurig verzuim. De wet definieert een aantal mijlpalen, en de rechten en plichten van werkgevers en werknemers rondom ziekteverzuim.

De belangrijkste mijlpalen zijn:

  1. De dag van ziekmelding: op de eerste dag van het ziekteverzuim gaat de WVP tellen. De werkgever moet minimaal 70% van het loon blijven doorbetalen.
  2. De eerstejaarsevaluatie: wanneer iemand na een jaar nog ziek is en verzuimt, wordt de kans groter dat deze na twee jaar in de WIA terecht komt. UWV wil daarom na een jaar ziekteverzuim de nodige informatie over de situatie. Dat heet de eerstejaarsevaluatie.
  3. WIA-aanvraag: na twee jaar hoeft de werkgever de zieke medewerker niet meer in dienst te houden of te betalen. De werknemer heeft dan het recht om een WIA-uitkering aan te vragen (WIA = Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).

    Kan je blijven werken met kanker?

Elke persoon en elk ziekteproces is anders. De ene persoon heeft heel veel last van de behandelingen en heeft lange tijd nodig om weer toe te zijn aan werk. Een ander kan tussen de behandelingen door wel werken en vindt dat zelfs prettig. Of iemand verzuimt kort, maar heeft na terugkeer op het werk nog last van late gevolgen, zoals vermoeidheid of cognitieve problemen. Natuurlijk zijn er ook mensen die ziek worden en niet meer op het werk terugkeren. Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag: kun je blijven werken met kanker? Tijdens het verzuim heb je hierover contact met de bedrijfsarts. Die bepaalt je werkvermogen, op basis van gesprekken met jou, en communiceert dit aan je werkgever. Jij overlegt met je werkgever over hoe je je inzet wilt en kunt inrichten. Een re-integratiecoach kan helpen bij het omgaan met kanker op de werkvloer.

Afgekeurd? Re-integratiedossier belangrijk voor uitkering.

Als je na twee jaar nog niet, of niet volledig, aan het werk kunt, kun je een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) aanvragen. Die krijg je niet zomaar. 

UWV stelt dat er genoeg re-integratie-inspanningen moeten zijn gedaan. Ze beoordelen dit aan de hand van het zogenoemde re-integratieverslag. De werkgever is verantwoordelijk voor dit dossier. Hierin zit onder andere de probleemanalyse en de arbeidsprognose van de bedrijfsarts, het plan van aanpak van werkgever en werknemer en de verslagen van de verplichte zeswekelijkse evaluaties. Wanneer een re-integratiebureau (zoals Re-turn) is betrokken, zijn hun verslagen hier ook onderdeel van. Het is zeer belangrijk dat dit dossier op orde is. Zo niet, dan kan UWV overgaan tot een loonsanctie, anders gezegd: dan moet de werkgever langer loon doorbetalen aan de werknemer.

ls het dossier op orde, dan volgt een beoordeling door een verzekeringsarts van UWV. Die geeft aan of je volledig wordt afgekeurd, of dat je nog mogelijkheden hebt om te werken.

Late gevolgen vaak oorzaak van arbeidsongeschiktheid

De verzekeringsarts beoordeelt dit op basis van een gesprek met de werknemer, een lichamelijk onderzoek en medische gegevens. Kun je nog werken, dan ga je vervolgens in gesprek met een arbeidsdeskundige van UWV. Die stelt de mate van arbeidsongeschiktheid vast. Daarmee wordt duidelijk of je recht hebt op een WIA-uitkering, en voor welk percentage. 

Het is belangrijk dat je in de gesprekken met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige zo specifiek en eerlijk mogelijk bent. Bij kanker spelen namelijk factoren mee die bij andere soorten ziekte niet aan de orde zijn. 

Veel klachten die bij kanker optreden, kunnen lang duren en zijn niet objectief door een arts te meten. Dat gaat met name over vermoeidheid, cognitieve belemmeringen en wisselende belastbaarheid. Een ander kan niet voelen wat jij ervaart en niet elke arts is even goed bekend met deze zogenoemde ‘late verschijnselen’. Het helpt bijvoorbeeld om een dagboekje bij te houden waarin je noteert wat je op een dag doet en hoe dat gaat. Hoe beter jij kunt uitleggen wat jouw ervaring is, hoe beter de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige de situatie kunnen beoordelen.

Begeleiding van Re-turn 

Re-turn begeleidt werkgevers en werknemers in de re-integratie bij kanker. Wij hebben veel ervaring met de late gevolgen van kanker en weten hoe deze impact kunnen hebben op het werkvermogen. Dat is in de eerste plaats belangrijk omdat deze kennis bijdraagt aan een zo succesvol en duurzaam mogelijke re-integratie bij kanker. Mocht iemand toch afgekeurd worden, dan helpt het om voldoende informatie te hebben over de specifieke gevolgen die bij kanker een rol kunnen spelen. Een werknemer die daarmee bewust bezig is geweest tijdens de re-integratie, kan goed aangeven wat er aan de hand is. Dat is een goede basis voor de gesprekken met UWV, die bepalen of je een WIA-uitkering krijgt. 

Wil je weten wat Re-turn voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.  

Kijk ook eens naar deze verhalen: