Wetenschappelijke toetsing tool voor werkgevers
Het wetenschappelijke MiLES project van Amsterdam UMC heeft tot doel werkhervatting van werknemers met kanker te bevorderen, door het ondersteunen van werkgevers. Dat heeft geleid tot een website die precies de informatie bevat die werkgevers nodig hebben, op de manier die hen het meeste helpt. Re-turn werkt nu mee aan de praktijkproef: leidt het gebruik van deze website ook tot een betere re-integratie?
In loondienstsituaties is re-integratie de verantwoordelijkheid van werknemer én werkgever. Werkgevers zijn echter vaak onzeker over welke begeleiding ze moeten bieden. Wat mag ik vragen aan de werknemer? Moet ik de werknemer überhaupt lastigvallen met werkgerelateerde zaken tijdens de behandelingen? Hoe maak ik zaken bespreekbaar?
MiLES project: informatie voor werkgevers bij kanker
Daarom is in 2015 het MiLES project opgezet. Het doel is werkhervatting van werknemers met kanker te bevorderen, door het ondersteunen van werkgevers. Michiel Greidanus is onderzoeker aan het Amsterdam UMC en promoveerde op het MiLES onderzoek: ‘In de eerste fase hebben we aan werkgevers en werknemers gevraagd wat de werkgever vooral zou moeten doen om de zieke werknemer zo goed mogelijk te begeleiden. Daar kwamen soms tegenstrijdige antwoorden op.’
‘Een werkgever wil misschien al snel praten over terugkeer naar werk, terwijl de werknemer daar nog niet aan toe is. Of een werknemer heeft in de terugkeerfase behoefte aan praktische ondersteuning, terwijl de werkgever vooral het belang van emotionele steun inziet. Als je je dat realiseert, kun je er wat mee. Zulke tegenstrijdigheden kunnen een goede samenwerking tussen beide partijen namelijk in de weg zitten, terwijl dit juist zo belangrijk is voor de terugkeer.’
‘In deze fase hebben we ook onderzocht hoe we informatie het beste aan werkgevers kunnen aanbieden.’
Gedrag positief beïnvloeden
Dat heeft geleid tot een slimme website voor werkgevers. Deze is zodanig opgebouwd dat hij precies de informatie geeft die een werkgever zoekt, en in de vorm waarvan te verwachten is dat die het meeste effect heeft. Michiel: ‘Iemand gaat meestal niet ineens iets anders doen omdat hij of zij informatie aangereikt krijgt. Gedragsverandering heeft verschillende fasen: eerst is er de intentie, dan het concrete plan om gedrag te veranderen en dan pas de actie. Zeker bij tegenstrijdige ideeën of aannames, moet je eerst het besef creëren dat er iets moet gebeuren, voordat een persoon het kan gaan doen. Daar houden we in de opbouw van de informatie rekening mee.’
Praktijkgericht en goed toepasbaar
De website bevat tips, teksten, checklists en filmpjes waarin werkgevers verschillende scenario’s kunnen bekijken. De filmpjes worden gespeeld door ervaren communicatie-acteurs die ook rollenspellen doen bij de opleiding geneeskunde. Door de manier waarop de site is opgebouwd, ziet de bezoeker alleen wat voor hem of haar relevant is. In 2023 is de site getest door zo’n 30 werkgevers, die enthousiast waren. Ze vinden de informatie praktijkgericht en goed aansluiten bij wat ze nodig hebben. Allen zouden ze de website aanraden aan collega-werkgevers die te maken hebben met kanker op de werkvloer.
Re-turn doet mee aan praktijktest
Nu komt de belangrijkste vraag: draagt dit ook bij aan een betere re-integratie van werknemers? Het is een wetenschappelijk project, dus dat wordt ook wetenschappelijk onderzocht. Re-turn en Arbo Unie gaan komend jaar de tool in praktijk inzetten, met werkgever-werknemerduo’s die daar toestemming voor geven. De duo’s die gebruik maken van de tool, worden vergeleken met duo’s die de normale re-integratiebegeleiding krijgen. Doordat er zowel een re-integratiebureau als een arbodienst betrokken is, kunnen de onderzoekers ook analyseren in welke setting de website het meest effectief is. Gedurende 2024 worden er duo’s aangesloten, het jaar daarop wordt het effect gemeten, op verschillende momenten.
Onderdeel van Re-turn gereedschapskist
Ragna van Hummel is blij om mee te doen met het onderzoek: ‘We hebben bij Re-turn een flinke gereedschapskist van tools en interventies. Dit kan een belangrijke toevoeging zijn. We werken graag met wetenschappelijk bewezen informatie en tools. Ik vind het daarom heel goed dat dit zo grondig wordt aangepakt. Als deze werkgeverswebsite inderdaad bewezen effectief is, gaan we met de onderzoekers in gesprek om hem structureel te mogen inzetten. Overigens is het geen wondermiddel op zichzelf. Voor een succesvolle re-integratie zijn meerdere zaken nodig: begrip, inzicht, goede communicatie en begeleiding van zowel werkgever als werknemer om dingen ook echt te dóen. Daar zetten onze re-integratieconsultants zich elke dag voor in. Ik ben blij met deze toevoeging, want elke tool die bijdraagt aan een duurzame re-integratie voor mensen bij kanker, is waardevol.’
Wil je weten wat Re-turn voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’
Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Als je kanker hebt gehad, heb je minder kans bij sollicitaties. Focus bij re-integratie daarom eerst op je eigen werkomgeving. In dit blog lees je wat dat betekent.
Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres over onderwerpen op het raakvlak van zorg, arbo en werk. Ik geef een verdiepingssessie samen met collega @Tilja van den Berg, over belemmeringen die mensen met en na kanker ervaren als ze (weer) aan het werk
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.