Het verhaal van Nathalie
‘Merken dat je weer kunt opbouwen helpt bij de verwerking’
Diagnose
‘Het eerste dat door mijn hoofd schoot toen ik hoorde dat ik kanker had was: mijn kinderen! Ondanks mijn angst ben ik sterk gebleven en heb ik meteen verder onderzoek laten doen.
Op mijn werk reageerden ze geschokt natuurlijk. Ik heb een heel fijn team, maar ik merkte dat ze het lastig vonden om te bepalen wat ze het beste konden doen, uit angst iets verkeerds te zeggen.’
Behandelingen
‘Ik heb er bewust voor gekozen om door te blijven werken, tot twee weken voor mijn operatie. De gedachte om alles los te laten vond ik niet prettig. Ik wilde graag zo lang mogelijk bezig blijven en op een nette manier mijn werk afronden en overdragen.
Na de operatie moest ik nog 21 bestralingen ondergaan. Tijdens de behandelingen ben ik niet op mijn werk geweest. Ik kreeg een ziektemaatje toegewezen en er was contact met de bedrijfsarts en HRM. Regelmatig stuurde het team iets op.’
Weer aan het werk
‘Na mijn behandelingen kon ik dezelfde werkzaamheden weer oppakken, maar het leek wel of ik aan een nieuwe baan begon. Ik was heel moe en had moeite me te concentreren. Daarnaast kwam er veel op me af toen spoor 2 werd ingezet. Daar kwamen nog financiële gevolgen bij, vanwege de ziekteperiode van een jaar.
Gelukkig startte de begeleiding meteen bij het begin van de re-integratie; dat was fijn. De begeleiding was op eigen verzoek, waarna de bedrijfsarts Re-turn adviseerde.’
Begeleiding
‘Samen met Re-turn heb ik een vast schema opgebouwd: iedere drie weken een stapje meer. Die duurzame opbouw gaf me de tijd om te reflecteren en dat helpt. Daarnaast bezocht ik een psycholoog voor de verwerking en volgde ik een fysiotraject op advies van het AVL. De omgeving verwacht al snel dat je meteen weer door kan, maar ik heb bewust de keuze gemaakt om eerst stil te staan en duurzaam op te bouwen.’
Hoe gaat het nu?
‘Ik ben weer volledig aan het werk, al is het voor 21 uur in plaats van de oorspronkelijke 24. Dat past beter bij mij op dit moment, om in balans te blijven. De fysio doe ik nog steeds en ik ben vrij snel weer gaan hardlopen. Het voelen van een ander soort moeheid na sport en weer onder de mensen zijn geeft kracht en zelfvertrouwen. Als je merkt dat je kunt groeien en weer kunt opbouwen, helpt dat om te verwerken wat er gebeurd is. Daarbij was het op werk gerichte traject van Re-turn een mooie aanvulling en een goede samenwerking.’
Geplaatst: 11-10-2022
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Waarom deze bedrijfsarts steeds vaker naar Re-turn verwijst
Simon van Hapert werkt als bedrijfsarts voor meerdere grote werkgevers en verzekeraars. Op basis van verschillende ervaringen van cliënten verwijst hij bij kanker steeds vaker naar Re-turn. Hij legt uit waarom.
Verlies elkaar niet uit het oog
Helaas verliezen nog te veel mensen met kanker onnodig hun baan, simpelweg omdat werknemer en werkgever uit elkaar zijn gegroeid. Daarom is contact en focus op werk houden belangrijk, maar hoe pak je dat het beste aan?
Valkuilen voorkomen bij kanker op de werkvloer
De diagnose kanker komt altijd hard aan, ook op de werkvloer. Voor velen het een gevoelig onderwerp, waarover veel aannames bestaan. Die aannames kunnen gemakkelijk tot valkuilen leiden.
Het verhaal van Emmo
‘Het helpt om te horen dat wat jij doormaakt heel normaal is’. Met zijn ervaringsverhaal deelt Emmo hoe goede voorlichting leidt tot herkenning, erkenning en normalisatie, en hoe essentieel dat is als je re-integreert na je behandelingen voor kanker.
Het verhaal van Nathalie
Tijdens re-integratie bij kanker loopt bijna iedereen tegen vermoeidheid en problemen met concentratie aan. Ook Nathalie deelt die ervaring: ‘Toen ik mijn oude werk weer wilde oppakken leek het wel of ik aan een nieuwe baan begon.’
Wat als de re-integratie niet goed op gang komt?
Bijna iedereen die weer aan het werk gaat na behandelingen voor kanker krijgt ermee te maken: tegenslag bij het re-integreren. Is dat normaal, hoe ga je ermee om en hoe voorkom je een onherstelbare terugval?
Vakantie opnemen bij verzuim?
Als je behandeld wordt voor kanker kan je ziekteverzuim flink oplopen. Een of zelfs twee jaar is geen uitzondering. Maar ook bij korter verzuim is het verstandig om niet te vergeten om tijdig vakantiedagen op te nemen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023