Valkuilen voorkomen bij kanker op de werkvloer
De diagnose kanker komt altijd hard aan. Bij degene die het overkomt, bij diens gezin maar ook op het werk. Voor een werkgever en/of leidinggevende is het lastig om het juiste te doen of te zeggen, omdat het een gevoelig onderwerp is, waarover veel aannames bestaan, die gemakkelijk tot valkuilen kunnen leiden.
Uiteraard moet de medewerker de gelegenheid hebben om te verwerken wat hem is overkomen, maar het gebeurt vaak dat hij te horen krijgt: Meld je voorlopig maar even ziek’, ‘Geef zelf maar aan wat je nodig hebt’ of ‘Vraag het vooral als je hulp nodig hebt.’ Dat klinkt goed bedoeld, maar het kan de medewerker het gevoel geven het voorlopig zelf maar even uit te zoeken. En veel mensen weten in deze fase juist niet wat ze nodig hebben.
Concrete hulp
Toch zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen, ook als de medewerker zich (nog) niet heeft ziekgemeld. Concrete hulp en duidelijke afspraken kunnen helpen om grip te houden op de situatie. Wijs de medewerker bijvoorbeeld op de mogelijkheid van deskundige ondersteuning door een verzuimadviseur of bedrijfsarts. Overleg samen wat de rol van werk is in de komende tijd, of er veranderingen nodig zijn in takenpakket of werktijden en hoe je het contact in stand houdt als de medewerker niet meer kan werken.
Contactmomenten
Veel werkgevers willen zich in de periode van de behandelingen niet opdringen. Daarom is het belangrijk van tevoren duidelijke communicatieafspraken te maken. Leg deze afspraken ook vast zodat voor iedereen duidelijk is wanneer er contact is, hoe vaak, hoe lang en op welke manier. Bespreek ook hoe het contact met collega’s en/of klanten wordt onderhouden. Bespreek of deze moeten worden ingelicht en of de medewerker dat zelf doet, jijzelf of een andere contactpersoon.
Stappenplan
Er is nog veel meer waar je aan moet denken vóór, tijdens en na de behandelingen. Sommige stappen moet je vanwege wetgeving verplicht nemen (en op een later tijdstip kunnen verantwoorden). Laat je dus goed inlichten, plan er genoeg tijd voor in en realiseer je dat deze situatie ook impact heeft op jou en de rest van je team. Leg voor elke fase van de ziekte een stappenplan aan. Wij kunnen je daarbij helpen.
Leidraad
Als specialisten op het gebied van werk en kanker hebben we een leidraad voor werkgevers en leidinggevenden samengesteld met praktische informatie over alles wat er geregeld moet worden, met aandacht voor zakelijke én de menselijke aspecten van kanker op de werkvloer. Vraag de leidraad hier gratis aan.
Geplaast: 21-06-2022
Kijk ook eens naar deze verhalen:
HR-adviseur: ‘Bij kanker moet HR proactief zijn’
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Voorkom terugval na re-integratie bij kanker
Hoe kun je het beste re-integreren na kanker? Een zorgvuldige opbouw is belangrijker dan snel uren maken. In dit artikel lees je alles over een duurzame werkopbouw na kanker.
Medewerker met kanker? Dit kun je doen als manager of HR
Hoe kun je een medewerker met kanker het beste begeleiden? Re-integratiespecialist Re-turn geeft tips in deze whitepaper over werk en kanker.
Rechten bij re-integratie tijdens of na kanker
Welke rechten heb je bij re-integratie na kanker? Lees het in deze blog over de rechten en plichten bij re-integratie.
Europese best practices kanker & werk (waaronder Re-turn!)
Werk & kanker krijgen in Europa nog te weinig aandacht, toont onderzoek aan. Lichtpuntje: Re-turn wordt genoemd als een van de 11 Europese best practices.
Ook verpleegkundigen, beveiligers enbouwvakkers gebaat bij gerichte re-integratiebegeleiding
Zorgmedewerkers, bouwvakkers, retailmedewerkers of schoonmakers: ook zij kunnen getroffen worden door kanker. Waarom krijgen ze dan zo weinig gespecialiseerde re-integratiebegeleiding? En wat kunnen we daaraan doen?
Re-integreren gaat over meer dan werk
Hoe bouw je je werk weer op na kanker? Het is belangrijk niet alleen naar het werk zelf te kijken, maar ook het herstel en de privésituatie mee te nemen. Zo re-integreer je duurzaam en voorkom je terugval.
Chemobrein? Zo ga je ermee om
Een chemobrein overkomt 60% van de mensen met kanker. Zij ervaren cognitieve belemmeringen zoals geheugenproblemen of concentratieverlies. Er zijn goede manieren om met zo’n ‘chemobrein’ om te gaan.
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2025