Valkuilen voorkomen bij kanker op de werkvloer
De diagnose kanker komt altijd hard aan. Bij degene die het overkomt, bij diens gezin maar ook op het werk. Voor een werkgever en/of leidinggevende is het lastig om het juiste te doen of te zeggen, omdat het een gevoelig onderwerp is, waarover veel aannames bestaan, die gemakkelijk tot valkuilen kunnen leiden.
Uiteraard moet de medewerker de gelegenheid hebben om te verwerken wat hem is overkomen, maar het gebeurt vaak dat hij te horen krijgt: Meld je voorlopig maar even ziek’, ‘Geef zelf maar aan wat je nodig hebt’ of ‘Vraag het vooral als je hulp nodig hebt.’ Dat klinkt goed bedoeld, maar het kan de medewerker het gevoel geven het voorlopig zelf maar even uit te zoeken. En veel mensen weten in deze fase juist niet wat ze nodig hebben.
Concrete hulp
Toch zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen, ook als de medewerker zich (nog) niet heeft ziekgemeld. Concrete hulp en duidelijke afspraken kunnen helpen om grip te houden op de situatie. Wijs de medewerker bijvoorbeeld op de mogelijkheid van deskundige ondersteuning door een verzuimadviseur of bedrijfsarts. Overleg samen wat de rol van werk is in de komende tijd, of er veranderingen nodig zijn in takenpakket of werktijden en hoe je het contact in stand houdt als de medewerker niet meer kan werken.
Contactmomenten
Veel werkgevers willen zich in de periode van de behandelingen niet opdringen. Daarom is het belangrijk van tevoren duidelijke communicatieafspraken te maken. Leg deze afspraken ook vast zodat voor iedereen duidelijk is wanneer er contact is, hoe vaak, hoe lang en op welke manier. Bespreek ook hoe het contact met collega’s en/of klanten wordt onderhouden. Bespreek of deze moeten worden ingelicht en of de medewerker dat zelf doet, jijzelf of een andere contactpersoon.
Stappenplan
Er is nog veel meer waar je aan moet denken vóór, tijdens en na de behandelingen. Sommige stappen moet je vanwege wetgeving verplicht nemen (en op een later tijdstip kunnen verantwoorden). Laat je dus goed inlichten, plan er genoeg tijd voor in en realiseer je dat deze situatie ook impact heeft op jou en de rest van je team. Leg voor elke fase van de ziekte een stappenplan aan. Wij kunnen je daarbij helpen.
Leidraad
Als specialisten op het gebied van werk en kanker hebben we een leidraad voor werkgevers en leidinggevenden samengesteld met praktische informatie over alles wat er geregeld moet worden, met aandacht voor zakelijke én de menselijke aspecten van kanker op de werkvloer. Vraag de leidraad hier gratis aan.
Geplaast: 21-06-2022
Lees verder:
Waarom deze bedrijfsarts steeds vaker naar Re-turn verwijst
Simon van Hapert werkt als bedrijfsarts voor meerdere grote werkgevers en verzekeraars. Op basis van verschillende ervaringen van cliënten verwijst hij bij kanker steeds vaker naar Re-turn. Hij legt uit waarom.
Verlies elkaar niet uit het oog
Helaas verliezen nog te veel mensen met kanker onnodig hun baan, simpelweg omdat werknemer en werkgever uit elkaar zijn gegroeid. Daarom is contact en focus op werk houden belangrijk, maar hoe pak je dat het beste aan?
Valkuilen voorkomen bij kanker op de werkvloer
De diagnose kanker komt altijd hard aan, ook op de werkvloer. Voor velen het een gevoelig onderwerp, waarover veel aannames bestaan. Die aannames kunnen gemakkelijk tot valkuilen leiden.
Het verhaal van Emmo
‘Het helpt om te horen dat wat jij doormaakt heel normaal is’. Met zijn ervaringsverhaal deelt Emmo hoe goede voorlichting leidt tot herkenning, erkenning en normalisatie, en hoe essentieel dat is als je re-integreert na je behandelingen voor kanker.
Het verhaal van Nathalie
Tijdens re-integratie bij kanker loopt bijna iedereen tegen vermoeidheid en problemen met concentratie aan. Ook Nathalie deelt die ervaring: ‘Toen ik mijn oude werk weer wilde oppakken leek het wel of ik aan een nieuwe baan begon.’
Wat als de re-integratie niet goed op gang komt?
Bijna iedereen die weer aan het werk gaat na behandelingen voor kanker krijgt ermee te maken: tegenslag bij het re-integreren. Is dat normaal, hoe ga je ermee om en hoe voorkom je een onherstelbare terugval?
Vakantie opnemen bij verzuim?
Als je behandeld wordt voor kanker kan je ziekteverzuim flink oplopen. Een of zelfs twee jaar is geen uitzondering. Maar ook bij korter verzuim is het verstandig om niet te vergeten om tijdig vakantiedagen op te nemen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023