Klanttevredenheid 8,7

Op locatie of online

In heel NL

Lees het blog

Kennis én ervaring

Valkuilen voorkomen bij kanker op de werkvloer

De diagnose kanker komt altijd hard aan. Bij degene die het overkomt, bij diens gezin maar ook op het werk. Voor een werkgever en/of leidinggevende is het lastig om het juiste te doen of te zeggen, omdat het een gevoelig onderwerp is, waarover veel aannames bestaan, die gemakkelijk tot valkuilen kunnen leiden.

Uiteraard moet de medewerker de gelegenheid hebben om te verwerken wat hem is overkomen, maar het gebeurt vaak dat hij te horen krijgt: Meld je voorlopig maar even ziek’, ‘Geef zelf maar aan wat je nodig hebt’ of ‘Vraag het vooral als je hulp nodig hebt.’ Dat klinkt goed bedoeld, maar het kan de medewerker het gevoel geven het voorlopig zelf maar even uit te zoeken. En veel mensen weten in deze fase juist niet wat ze nodig hebben.

Concrete hulp

Toch zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen, ook als de medewerker zich (nog) niet heeft ziekgemeld. Concrete hulp en duidelijke afspraken kunnen helpen om grip te houden op de situatie. Wijs de medewerker bijvoorbeeld op de mogelijkheid van deskundige ondersteuning door een verzuimadviseur of bedrijfsarts. Overleg samen wat de rol van werk is in de komende tijd, of er veranderingen nodig zijn in takenpakket of werktijden en hoe je het contact in stand houdt als de medewerker niet meer kan werken.

 

Contactmomenten

Veel werkgevers willen zich in de periode van de behandelingen niet opdringen. Daarom is het belangrijk van tevoren duidelijke communicatieafspraken te maken. Leg deze afspraken ook vast zodat voor iedereen duidelijk is wanneer er contact is, hoe vaak, hoe lang en op welke manier. Bespreek ook hoe het contact met collega’s en/of klanten wordt onderhouden. Bespreek of deze moeten worden ingelicht en of de medewerker dat zelf doet, jijzelf of een andere contactpersoon.

Stappenplan

Er is nog veel meer waar je aan moet denken vóór, tijdens en na de behandelingen. Sommige stappen moet je vanwege wetgeving verplicht nemen (en op een later tijdstip kunnen verantwoorden). Laat je dus goed inlichten, plan er genoeg tijd voor in en realiseer je dat deze situatie ook impact heeft op jou en de rest van je team. Leg voor elke fase van de ziekte een stappenplan aan. Wij kunnen je daarbij helpen.

Leidraad

Als specialisten op het gebied van werk en kanker hebben we een leidraad voor werkgevers en leidinggevenden samengesteld met praktische informatie over alles wat er geregeld moet worden, met aandacht voor zakelijke én de menselijke aspecten van kanker op de werkvloer. Vraag de leidraad hier gratis aan.

Geplaast: 21-06-2022

Kijk ook eens naar deze verhalen:

Voor wie

Werknemers

Ondernemers

Werkgevers

Verwijzers

Ziektewet/WIA

Aanpak

Visie op werk en kanker

Soorten ondersteuning

Wanneer

Over ons

Ons team

Voorwaarden

In de media

Blog

Contact

Gecertificeerd door Oval

Lid Groep Werk & Kanker

Cookiestatement

© Re-turn 2023