Wat als de re-integratie niet goed op gang komt?
Bijna iedereen die weer aan het werk gaat na behandelingen voor kanker krijgt ermee te maken: tegenslag bij het re-integreren. Dan merk je bijvoorbeeld dat het de ene dag prima gaat en dat ze een volgende dag vrijwel niets gedaan krijgen. Wat kun je dan het beste doen?
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat het volkomen normaal is als de re-integratie tegen zit. Vrijwel iedereen krijgt te maken met de zogeheten late gevolgen van kanker(behandelingen): vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen en een sterk wisselend patroon in belastbaarheid. De dagen kunnen er heel verschillend uitzien. Dan is het goed om te weten dat je kunt leren hoe je met deze verschijnselen om moeten gaan.
Belang van werk
Het belangrijkste is om de lange termijn voor ogen te houden. Aan het werk gaan is belangrijk, maar aan het werk kunnen blijven nog veel belangrijker. Veel (ex-)kankerpatiënten zijn heel gemotiveerd om weer aan het werk te gaan, en terecht. Werk geeft structuur en zin aan het leven; bovendien draagt werken bij aan sneller herstel. Daarom is meteen weer stoppen met werken vrijwel nooit de oplossing. Maar doen alsof er niets aan de hand is ook niet. Sommigen zijn zo gemotiveerd dat ze zich forceren, met als risico dat ze later alsnog voor langere tijd uitvallen.
Puzzel
Maar hoe bouw je je werk dan wél goed op? Het advies van de bedrijfsarts (bijvoorbeeld om te starten met twee halve dagen per week) kan een prima vertrekpunt zijn, maar welke dagen kies je en hoe deel je die in? Het is een hele puzzel om daarin balans te vinden. En dat geldt niet alleen voor degene die weer aan het werk gaat, maar ook diens collega’s, leidinggevenden en het thuisfront. Hoe maak je duidelijk wat je aankunt, zeker als je dat zelf ook (nog) niet goed weet?
Hulp en begeleiding
Als deze aspecten komen aan bod bij onze re-integratiebegeleiding. Op basis van onze maatwerk-methode Werkkracht bij kanker helpen we je om balans te vinden tussen herstel, werk en privé. Je leert technieken aan die je in staat stellen om met wisselende belastbaarheid en tegenslag om te gaan. Daarnaast kunnen we je helpen in de communicatie met je werkomgeving, als dat nodig is. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op. We staan je graag te woord.
Geplaast: 18-02-2022
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Als je kanker hebt gehad, heb je minder kans bij sollicitaties. Focus bij re-integratie daarom eerst op je eigen werkomgeving. In dit blog lees je wat dat betekent.
Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres over onderwerpen op het raakvlak van zorg, arbo en werk. Ik geef een verdiepingssessie samen met collega @Tilja van den Berg, over belemmeringen die mensen met en na kanker ervaren als ze (weer) aan het werk
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.
3 late gevolgen van kanker – en hoe ze invloed hebben op werk
Er zijn 3 restklachten na kanker die een belangrijke rol spelen bij werk: vermoeidheid, cognitieve beperkingen en wisselende belastbaarheid. Dat heeft impact op het werkvermogen, maar hoeft een succesvolle re-integratie niet in de weg te staan.
Wanneer word je volledig afgekeurd bij kanker
Wat nu als het niet lukt om te re-integreren na kanker? Hoe bepaalt UWV dan of je een uitkering krijgt?
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023