Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres gericht op professionals uit de zorg en arbeidsgerichte zorg, patiëntenorganisaties, ervaringsdeskundigen, werkgevers en werkenden, brancheorganisaties, wetenschappers en beleidsmakers. De dag is georganiseerd door het Ministerie van SZW en van VWS i.s.m. Patiëntenfederatie Nederland. Werk en kanker staat prominent op het programma. Kom je ook?
Mensen met of na kanker ervaren belemmeringen bij het terugkeren naar werk, het aan het werk blijven en/of het vinden van (ander) werk. Bijvoorbeeld door de late gevolgen, of de mentale impact. Re-integreren na kanker is anders en vraagt om extra aandacht.
Verdiepingssessie werk en kanker
Daarom geef ik op 27 november samen met Tilja van den Berg van het Nederlands Kanker Collectief een verdiepingssessie over werk en kanker. We vertellen wat er anders is aan re-integreren bij kanker en hoe je kunt helpen om belemmeringen op te lossen die mensen met en na kanker ervaren als ze weer aan het werk gaan.
10.00 – 17.00 uur
Amare, Den Haag
toegang gratis, aanmelden is wel nodig
Nederlandse Kanker Agenda
Tilja en ik doen dat vanuit onze rol in het Nederlands Kanker Collectief (NKC). Dat is een onafhankelijk en open collectief, geïnitieerd door IKNL, KWF en NFK. Re-turn is een van de ruim 100 partners die betrokken is bij het NKC. Gezamenlijk zetten we ons in voor een beter leven voor, met en na kanker. Nu, morgen en in de toekomst.
Het collectief heeft 20 doelen geformuleerd, die samen de Nederlandse Kanker Agenda vormen. Het gaat over voorkómen, diagnosticeren, behandelen en omgaan met kanker in het dagelijks leven. Een van de hoofddoelen is dat mensen die leven met of na kanker, naar eigen wensen, behoeften en draagkracht kunnen werken. Ik neem deel aan het versnellingsteam Werk en Kanker. Tilja van den Berg is projectmanager van dit team.
Kom naar de Dag van Arbeid en Gezondheid
Ik vind werkbehoud en inzetbaarheid bij kanker belangrijk en draag graag bij aan bewustwording rond dit thema. Daarom deel ik op 27 november mijn professionele ervaring over onder andere aannames, voorspellende factoren en belevingsstijlen rondom werk en kanker.
Ben je zelf betrokken bij zorg voor kankerpatiënten of heb je op een andere manier te maken met kanker in werksituaties? Kom dan ook naar dit congres. Naast onze verdiepingssessie zijn er nog meer interessante presentaties over zorg en arbeid.
Bekijk het hele programma en meld je aan
Wil je meer weten over het Nederlands Kanker Collectief of andere initiatieven waar Re-turn aan deelneemt? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’
Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Als je kanker hebt gehad, heb je minder kans bij sollicitaties. Focus bij re-integratie daarom eerst op je eigen werkomgeving. In dit blog lees je wat dat betekent.
Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres over onderwerpen op het raakvlak van zorg, arbo en werk. Ik geef een verdiepingssessie samen met collega @Tilja van den Berg, over belemmeringen die mensen met en na kanker ervaren als ze (weer) aan het werk
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.