Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Mensen met of na kanker die solliciteren, hebben minder kans om te worden aangenomen dan anderen. Daarom is het meestal het beste om bij re-integratie te focussen op de bestaande werkomgeving. Dat geeft meer kans op een duurzame re-integratie en vergroot óók de kansen bij een nieuwe stap op de arbeidsmarkt.
De Start Foundation onderzocht hoe werkgevers aankijken tegen sollicitanten die niet standaard zijn. Bijvoorbeeld omdat ze een fysieke beperking hebben, een verslavingsverleden of een chronische ziekte. Een van de categorieën is mensen met of na kanker. Wat blijkt? Bijna 40% van de werkgevers neemt iemand met of na kanker liever niet aan.
Bron: Start Foundation
Vooroordelen over kanker en werk
Er is een bepaald idee bij veel werkgevers over wat het betekent om kanker te hebben en de invloed die dat heeft op het werkvermogen. Ze twijfelen bijvoorbeeld aan de belastbaarheid van de persoon of zijn bang dat de kanker terugkomt en tot verzuim en kosten leidt. Voor andere ernstige aandoeningen zoals astma of diabetes is de acceptatie groter. Oneerlijk? Misschien. Maar in ieder geval een factor om rekening mee te houden bij re-integratie.
Het roer om na kanker? Doe het slim
In onze praktijk zien we dat mensen die met kanker geconfronteerd worden, vaak verschillende aspecten van hun leven herijken. Werk is een van die aspecten. Wat die herijking oplevert, is heel persoonlijk. Sommige mensen houden graag vast aan het vertrouwde van de bestaande werkomgeving. Anderen willen juist het roer omgooien en iets anders gaan doen. In sommige gevallen besluiten werkgever en werknemer samen dat een andere werkomgeving beter zou passen.
Toch is onze begeleiding vaak gericht op re-integratie op de bestaande werkplek, ook als er de ambitie is om iets anders te gaan doen. De omgeving is vertrouwd, wat helpt bij de re-integratie. Daarna kun je de volgende stap nemen. Het is een stuk makkelijker om van werk naar werk te gaan, dan van werkloos naar werk. Zeker als je kanker hebt gehad.
Werkgever heeft belang bij re-integratie op werkplek
Ook voor de werkgever is dit belangrijk. Die heeft de plicht om de zieke werknemer te begeleiden van werk naar werk. In eerste instantie naar werk bij de eigen organisatie (spoor 1), en als dat na een jaar nog niet gelukt is (of als direct duidelijk is dat het geen optie is), mogelijk naar werk bij een andere organisatie (spoor 2).
Een belangrijke succesfactor daarbij is: blijf als werkgever betrokken bij de werknemer, zelfs als te verwachten is dat deze naar een andere werkomgeving zal gaan. In contact blijven met het bedrijf, in gesprek blijven en samen aan de re-integratie werken, vergroot het succes op een spoedige en duurzame terugkeer in het arbeidsproces. Het voorkomt dat het re-integratieproces onnodig lang duurt of dat je als werkgever een sanctie krijgt vanwege onvoldoende re-integratie-inspanningen.
Rol van Re-turn
Elk begeleidingstraject dat we als Re-turn doen is maatwerk en iedere cliënt is anders. De vraag die we daarom altijd stellen is: wat is de rol van werk voor jou in deze fase? Van daaruit werken we samen aan een trajectplan waarin we beschrijven wat het doel van de re-integratie is, welke thema’s er spelen en wat de aanpak is. Daarbij betrekken we ook de werkomgeving, om samen te zorgen voor een succesvolle, vlotte en duurzame re-integratie.
Wil je weten wat Re-turn voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan contact op via het formulier, mail ons of bel direct via 085-080 6833.
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Tips voor eerste werkdag na verzuim door kanker
Weer beginnen met werken na kanker kan lastig zijn. Deze 10 tips voor de eerste werkdag na verzuim kunnen je helpen om met vertrouwen weer aan de slag te gaan.
Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!
Een duurzame re-integratie van kanker begint eerder dan je denkt. Een rapport van het ministerie van SZW onderstreept dat: ‘werk vormt een wezenlijk onderdeel van kwaliteit van leven en wordt daarmee een belangrijk behandeldoel’
Sollicitanten na kanker minder kans – focus op behoud van werk
Als je kanker hebt gehad, heb je minder kans bij sollicitaties. Focus bij re-integratie daarom eerst op je eigen werkomgeving. In dit blog lees je wat dat betekent.
Kanker & werk: congres voor zorgprofessionals
Op 27 november is het de Dag van Arbeid en Gezondheid, een congres over onderwerpen op het raakvlak van zorg, arbo en werk. Ik geef een verdiepingssessie samen met collega @Tilja van den Berg, over belemmeringen die mensen met en na kanker ervaren als ze (weer) aan het werk
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.