Zo belangrijk is het betrekken van de werkomgeving in re-integratie bij kanker
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de werkomgeving nog weinig wordt meegenomen in de re-integratie bij kanker. Terwijl de praktijk laat zien hoe belangrijk het betrekken van de werkomgeving is. Dit kan bijvoorbeeld gaan over praktische zaken zoals de inrichting van de werkplek, over het afstemmen van uren en taken op de werkende of over de communicatie met leidinggevenden en collega’s.
Een Canadees wetenschappelijk onderzoek uit 2017 onderzocht welke interventies er worden toegepast binnen het ziekenhuis en op de werkplek, om duurzame terugkeer naar werk te bevorderen. Een aanleiding hiervoor waren de statistieken die aantonen dat mensen die terugkeren naar hun werk, vaak weer uitvallen. 11% van de mensen die binnen 12 maanden na de diagnose kanker weer aan het werk gaan, stoppen binnen 3 jaar permanent met hun baan, voor een reden die gerelateerd is aan kanker. Dat duidt erop dat aan het werk blijven vaak een grotere uitdaging is dan aan het werk gaan.
Wetenschap focust vooral om medische omgeving
De wetenschappers deden een brede wetenschappelijke literatuurstudie om na te gaan welke interventies onderzocht zijn en wat de uitkomsten daarvan waren. Daaruit komt vooral naar voren dat er nog veel te onderzoeken valt. Ten eerste blijken de meeste wetenschappelijke onderzoeken zich te richten op de medische omgeving, terwijl het meeste resultaat te verwachten is door interventies in de werkomgeving. Ten tweede ontbreken in de onderzoeken vaak onderliggende theorieën, waardoor de effecten van interventies moeilijk te analyseren zijn.
Praktijk laat zien: zo belangrijk is de werkomgeving
Re-turn begeleidt al 15 jaar mensen in hun re-integratie bij kanker. Daarbij blijkt steeds hoe belangrijk het is om rekening te houden met de werkomgeving. Dat is daarom ook een van de pijlers van het programma Werkkracht bij kanker®, naast fysieke en persoonsgebonden factoren. Een goed voorbeeld van hoe belangrijk de werkomgeving is, lees je bijvoorbeeld in dit verhaal van Emmo. Het gaat echter niet vanzelf. Rondom kanker leven veel aannames en niet elke werkomgeving weet goed wat de beste aanpak is. Dat is bovendien helemaal afhankelijk van de situatie en de betrokken personen.
Tips voor de werkomgeving
De werkomgeving kan op de verschillende manieren ondersteuning bieden bij de duurzame re-integratie van een werkende, of dat nu een medewerker is of bijvoorbeeld een ondernemer die terugkeert in een team.
- Contact houden tijdens verzuimperiode
Wanneer iemand tijdelijk niet kan werken, is het belangrijk wel contact te houden. Hoe dat het beste kan, is per persoon verschillend. De werkomgeving kan helpen door met de werkende te overleggen hoe die op de hoogte wil blijven over werkgerelateerde zaken. - De werkomgeving zodanig inrichten dat deze past bij de werkende
Een drukke kantoortuin, een bouwplaats, een thuiswerkbaan of werk in een winkel? Het zijn zeer verschillende werkomgevingen waar je duidelijk rekening mee moet houden bij de re-integratie. Als iemand bijvoorbeeld concentratieproblemen heeft, helpt het om niet in een drukke kantoortuin te werken maar liever op een rustiger werkplek. - Samen bepalen welke taken, verantwoordelijkheden en urenbelasting passend is
Bij re-integratie wordt soms de fout gemaakt alleen te kijken naar aantallen uren die iemand werkt. Terwijl zaken zoals taakintensiteit en verantwoordelijkheden minstens zo belangrijk zijn. Dit zijn zaken die de werkende samen met de werkomgeving moet bespreken en bepalen. Een belangrijke succesfactor is: grip hebben op de werksituatie. Het is dus belangrijk de werkende zelf mee te laten bepalen wat wel en niet haalbaar en constructief is op een bepaald moment.
Gesprekshulp werk en kanker
De Gesprekshulp Werk en Kanker is een handige gratis brochure met meer tips voor de werkomgeving. De folder laat zien wat in de verschillende fasen van de ziekte de aandachtspunten zijn en hoe je hiermee kunt omgaan. De Gesprekshulp is ontwikkeld door Groep Werk en Kanker (waar Re-turn onderdeel van is), samen met de Nationale Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
Je kunt de gesprekshulp hier downloaden.
Geplaatst: 13-05-2024
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.
3 late gevolgen van kanker – en hoe ze invloed hebben op werk
Er zijn 3 restklachten na kanker die een belangrijke rol spelen bij werk: vermoeidheid, cognitieve beperkingen en wisselende belastbaarheid. Dat heeft impact op het werkvermogen, maar hoeft een succesvolle re-integratie niet in de weg te staan.
Wanneer word je volledig afgekeurd bij kanker
Wat nu als het niet lukt om te re-integreren na kanker? Hoe bepaalt UWV dan of je een uitkering krijgt?
Wetenschappelijke toetsing tool voor werkgevers
Het wetenschappelijke MiLES project van Amsterdam UMC heeft tot doel werkhervatting van werknemers met kanker te bevorderen, door het ondersteunen van werkgevers. Dat heeft geleid tot een website die precies de informatie bevat die werkgevers nodig hebben, op de manier die hen het meeste helpt.
Eerstelijnszorg: aandacht voor werk & kanker
Werk en kanker wordt ook binnen de eerstelijnszorg een belangrijker thema. Ragna van Hummel deelt in het Eerstlijns magazine haar kennis rondom dit onderwerp.