Klanttevredenheid 8,7

Op locatie of online

In heel NL

Lees het blog

Kennis én ervaring

Ministerie: aandacht voor werk & kanker loont!

Het is belangrijk om in de behandelkamer meer aandacht te besteden aan werk. Dat is een van de conclusies uit het rapport ‘Kosten en baten arbocuratieve zorg’ dat in opdracht van Ministerie van SZW is gemaakt. Daarbij geven ze ook concrete aanbevelingen.  

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet dat de noodzaak voor goede arbocuratieve zorg toeneemt. Dat is zorg op het snijvlak van werk en herstel. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper, dus het is belangrijk dat mensen die kunnen en willen werken, daarbij geholpen worden. Ook vanwege de toenemende druk op de zorg is dat nodig. Daarom heeft het ministerie een rapport laten maken over de huidige stand van zaken in de arbocuratieve zorg, inclusief de succesfactoren en belemmeringen. Ik was een van de geïnterviewden, vanuit mijn ervaringen bij Re-turn.

Positieve effecten van werk bij ziekte

Ik vind het belangrijk dat wij als Re-turn bijdragen aan het publieke debat en kennisontwikkeling over het verband tussen werk en kanker. Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. Daarom werkte ik graag mee aan dit onderzoek. Hoewel dat gaat over verschillende vormen van zorg en herstel, zijn deze bevindingen uit het rapport ook voor ons zeer herkenbaar: 

  • Gezondheid en werk hebben een sterke wederzijdse relatie, aldus het rapport. Werk heeft doorgaans een positief effect op de gezondheid en kwaliteit van leven. Uit andere onderzoeken en uit onze ervaringen blijkt duidelijk dat dit ook geldt voor (kunnen) werken bij kanker.
  • Voor veel mensen met gezondheidsproblemen is (kunnen) blijven werken na of tijdens een (medische) behandeling een wens. Dit geeft zowel financiële zekerheid als sociale betrokkenheid en levensbetekenis. Ook dit is herkenbaar uit onze praktijk.
  • Werk kan bijdragen aan (sneller) herstel van een aandoening, waarover wij eerder deze blog publiceerden.

Voorbeelden tonen maatschappelijke baten

Er werden 13 praktijkvoorbeelden van arbocuratieve zorg onderzocht. Bij 12 daarvan was aantoonbaar sprake van maatschappelijke baten, zoals verbeterde mentale en fysieke gezondheid, snellere terugkeer naar werk, of hogere arbeidsdeelname. Helaas worden zulke baten nog niet vaak vertaald naar geld, waardoor de onderzoekers geen uitspraken doen over de baten-kostenverhouding. Een fictieve business case laat dat voordeel wel zien.

Maak werk eerder bespreekbaar

Een belangrijke conclusie van het rapport is dat arbocuratieve zorg meer onderdeel moet worden van de reguliere werkwijze. Met andere woorden: bespreek werk al in de behandelkamer en zie werk en herstel niet als twee gescheiden werelden. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als er een klinisch arbeidsgeneeskundige aan het behandelteam van een patiënt met kanker kan worden toegevoegd.

Er zijn ook partijen binnen de werkomgeving die daarbij een rol spelen, zoals bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en gespecialiseerde re-integratiebureaus zoals Re-turn. Door zulke oplossingen eerder en gestructureerder in te zetten, hebben ze meer positieve impact: ze dragen bij aan meer welbevinden, sneller herstel en korter verzuim.

De volgende stap voor arbocuratieve zorg

Wij zien zelf nog een belangrijk voordeel van het tijdig bespreken van werk. Het vergroot de kans op een duurzame re-integratie. Wanneer mensen lang geen contact hebben met werk of werkgerelateerde vragen, vergroot daardoor de afstand en wordt de re-integratie moeilijker. Bovendien is er bij kanker ook na enkele jaren vaak nog sprake van belemmeringen. Een te gehaaste of niet goed begeleide re-integratie kan ertoe leiden dat iemand later toch weer uitvalt, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Daarom stellen wij dat er al snel na de diagnose aandacht zou moeten zijn voor de factor werk, en dat bij de re-integratie ook de werkomgeving betrokken wordt. We zijn blij dat dit rapport zo duidelijk aantoont waarom dit nodig is, en ook verschillende partijen oproept om hier meer aandacht aan te besteden. 

Wil je weten hoe Re-turn de re-integratie bij kanker aanpakt? Neem dan contact op voor meer informatie.

Kijk ook eens naar deze verhalen: