Klanttevredenheid 8,7

Op locatie of online

In heel NL

Lees het blog

Kennis én ervaring

Wat als de re-integratie niet goed op gang komt?

Bijna iedereen die weer aan het werk gaat na behandelingen voor kanker krijgt ermee te maken: tegenslag bij het re-integreren. Dan merk je bijvoorbeeld dat het de ene dag prima gaat en dat ze een volgende dag vrijwel niets gedaan krijgen. Wat kun je dan het beste doen?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat het volkomen normaal is als de re-integratie tegen zit. Vrijwel iedereen krijgt te maken met de zogeheten late gevolgen van kanker(behandelingen): vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen en een sterk wisselend patroon in belastbaarheid. De dagen kunnen er heel verschillend uitzien. Dan is het goed om te weten dat je kunt leren hoe je met deze verschijnselen om moeten gaan.

Belang van werk

Het belangrijkste is om de lange termijn voor ogen te houden. Aan het werk gaan is belangrijk, maar aan het werk kunnen blijven nog veel belangrijker. Veel (ex-)kankerpatiënten zijn heel gemotiveerd om weer aan het werk te gaan, en terecht. Werk geeft structuur en zin aan het leven; bovendien draagt werken bij aan sneller herstel. Daarom is meteen weer stoppen met werken vrijwel nooit de oplossing. Maar doen alsof er niets aan de hand is ook niet. Sommigen zijn zo gemotiveerd dat ze zich forceren, met als risico dat ze later alsnog voor langere tijd uitvallen.

 

Puzzel

Maar hoe bouw je je werk dan wél goed op? Het advies van de bedrijfsarts (bijvoorbeeld om te starten met twee halve dagen per week) kan een prima vertrekpunt zijn, maar welke dagen kies je en hoe deel je die in? Het is een hele puzzel om daarin balans te vinden. En dat geldt niet alleen voor degene die weer aan het werk gaat, maar ook diens collega’s, leidinggevenden en het thuisfront. Hoe maak je duidelijk wat je aankunt, zeker als je dat zelf ook (nog) niet goed weet?

Hulp en begeleiding

Als deze aspecten komen aan bod bij onze re-integratiebegeleiding. Op basis van onze maatwerk-methode Werkkracht bij kanker helpen we je om balans te vinden tussen herstel, werk en privé. Je leert technieken aan die je in staat stellen om met wisselende belastbaarheid en tegenslag om te gaan. Daarnaast kunnen we je helpen in de communicatie met je werkomgeving, als dat nodig is. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op. We staan je graag te woord.

Geplaast: 18-02-2022

Kijk ook eens naar deze verhalen:

Voor wie

Werknemers

Ondernemers

Werkgevers

Verwijzers

Ziektewet/WIA

Aanpak

Visie op werk en kanker

Soorten ondersteuning

Wanneer

Over ons

Ons team

Voorwaarden

In de media

Blog

Contact

Gecertificeerd door Oval

Lid Groep Werk & Kanker

Cookiestatement

© Re-turn 2023