Wat als de re-integratie niet goed op gang komt?
Bijna iedereen die weer aan het werk gaat na behandelingen voor kanker krijgt ermee te maken: tegenslag bij het re-integreren. Dan merk je bijvoorbeeld dat het de ene dag prima gaat en dat ze een volgende dag vrijwel niets gedaan krijgen. Wat kun je dan het beste doen?
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat het volkomen normaal is als de re-integratie tegen zit. Vrijwel iedereen krijgt te maken met de zogeheten late gevolgen van kanker(behandelingen): vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen en een sterk wisselend patroon in belastbaarheid. De dagen kunnen er heel verschillend uitzien. Dan is het goed om te weten dat je kunt leren hoe je met deze verschijnselen om moeten gaan.
Belang van werk
Het belangrijkste is om de lange termijn voor ogen te houden. Aan het werk gaan is belangrijk, maar aan het werk kunnen blijven nog veel belangrijker. Veel (ex-)kankerpatiënten zijn heel gemotiveerd om weer aan het werk te gaan, en terecht. Werk geeft structuur en zin aan het leven; bovendien draagt werken bij aan sneller herstel. Daarom is meteen weer stoppen met werken vrijwel nooit de oplossing. Maar doen alsof er niets aan de hand is ook niet. Sommigen zijn zo gemotiveerd dat ze zich forceren, met als risico dat ze later alsnog voor langere tijd uitvallen.
Puzzel
Maar hoe bouw je je werk dan wél goed op? Het advies van de bedrijfsarts (bijvoorbeeld om te starten met twee halve dagen per week) kan een prima vertrekpunt zijn, maar welke dagen kies je en hoe deel je die in? Het is een hele puzzel om daarin balans te vinden. En dat geldt niet alleen voor degene die weer aan het werk gaat, maar ook diens collega’s, leidinggevenden en het thuisfront. Hoe maak je duidelijk wat je aankunt, zeker als je dat zelf ook (nog) niet goed weet?
Hulp en begeleiding
Als deze aspecten komen aan bod bij onze re-integratiebegeleiding. Op basis van onze maatwerk-methode Werkkracht bij kanker helpen we je om balans te vinden tussen herstel, werk en privé. Je leert technieken aan die je in staat stellen om met wisselende belastbaarheid en tegenslag om te gaan. Daarnaast kunnen we je helpen in de communicatie met je werkomgeving, als dat nodig is. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op. We staan je graag te woord.
Geplaast: 18-02-2022
Lees verder:
Waarom deze bedrijfsarts steeds vaker naar Re-turn verwijst
Simon van Hapert werkt als bedrijfsarts voor meerdere grote werkgevers en verzekeraars. Op basis van verschillende ervaringen van cliënten verwijst hij bij kanker steeds vaker naar Re-turn. Hij legt uit waarom.
Verlies elkaar niet uit het oog
Helaas verliezen nog te veel mensen met kanker onnodig hun baan, simpelweg omdat werknemer en werkgever uit elkaar zijn gegroeid. Daarom is contact en focus op werk houden belangrijk, maar hoe pak je dat het beste aan?
Valkuilen voorkomen bij kanker op de werkvloer
De diagnose kanker komt altijd hard aan, ook op de werkvloer. Voor velen het een gevoelig onderwerp, waarover veel aannames bestaan. Die aannames kunnen gemakkelijk tot valkuilen leiden.
Het verhaal van Emmo
‘Het helpt om te horen dat wat jij doormaakt heel normaal is’. Met zijn ervaringsverhaal deelt Emmo hoe goede voorlichting leidt tot herkenning, erkenning en normalisatie, en hoe essentieel dat is als je re-integreert na je behandelingen voor kanker.
Het verhaal van Nathalie
Tijdens re-integratie bij kanker loopt bijna iedereen tegen vermoeidheid en problemen met concentratie aan. Ook Nathalie deelt die ervaring: ‘Toen ik mijn oude werk weer wilde oppakken leek het wel of ik aan een nieuwe baan begon.’
Wat als de re-integratie niet goed op gang komt?
Bijna iedereen die weer aan het werk gaat na behandelingen voor kanker krijgt ermee te maken: tegenslag bij het re-integreren. Is dat normaal, hoe ga je ermee om en hoe voorkom je een onherstelbare terugval?
Vakantie opnemen bij verzuim?
Als je behandeld wordt voor kanker kan je ziekteverzuim flink oplopen. Een of zelfs twee jaar is geen uitzondering. Maar ook bij korter verzuim is het verstandig om niet te vergeten om tijdig vakantiedagen op te nemen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023