Klanttevredenheid 8,7

Op locatie of online

In heel NL

Lees het blog

Kennis én ervaring

Let op late uitval bij borstkanker

In de dertien jaar dat wij ons met werk en kanker bezig houden zijn ons een aantal dingen opgevallen. Dingen die pas na lange praktijkervaring aan de oppervlakte komen. Een voorbeeld daarvan is late uitval bij borstkanker. Mensen die al maanden, soms al jaren weer volledig aan het werk zijn, vallen toch weer uit en moeten zich opnieuw ziekmelden. Niet omdat ze opnieuw kanker hebben gekregen, hun behandelingen én hun re-integratie zijn al lang geleden afgerond, maar omdat ze klachten hebben die worden bestempeld als burnout, stress of overspannen. Niet iedereen legt meteen het verband met borstkanker, toch is het belangrijk dat wel te doen.

In onze praktijk heeft zeker de helft van de mensen die we begeleiden borstkanker. Het is een diagnose die onder de werkende bevolking erg vaak voorkomt – niet alleen bij vrouwen overigens. Omdat de overlevingskansen over het algemeen hoog zijn, keren mensen met borstkanker vaak terug in het arbeidsproces.

Behandeling

Bij borstkanker spelen specifieke factoren die van invloed zijn op de re-integratie. Borstkanker vraagt in de meeste gevallen om een langdurige, intensieve behandeling, in verschillende vormen. Geregeld volgt daarna jarenlange antihormoontherapie. De impact van borstkanker is fysiek en ook mentaal vaak groot en het herstel is van invloed op de balans tussen werk en privé.

Re-integratie

Zo’n gedifferentieerde en langdurige behandeling staat tijdig re-integreren vaak in de weg, met alle problemen van dien voor zowel de werkende als diens werkomgeving. Ook is het juiste moment waarop weer kan worden begonnen met het opbouwen van uren lastig te bepalen. Desondanks lukt het een aantal mensen zelfstandig om succesvol terug te keren in het eigen werk, al dan niet in aangepaste vorm.

Toch gebeurt het een deel van deze groep mensen dat ze na verloop van tijd opnieuw uitvallen voor het werk. Zij zijn ogenschijnlijk succesvol gere-integreerd, maar houden het werken niet vol. Niet omdat de borstkanker is teruggekeerd, maar omdat ze volledig zijn opgebrand.

Oorzaak

Als wij deze mensen in begeleiding krijgen blijkt vaak dat de oorzaak ligt in een destijds niet goed gestructureerde of te snelle re-integratie. Met wilskracht en adrenaline zijn zij heel ver gekomen, en hebben het zelfs best lang volgehouden. Totdat ze opeens toch omvielen. Het kan jaren duren, maar wie te lang op zijn tenen loopt, houdt dat uiteindelijk niet vol.

De werkomgeving is vaak hogelijk verbaasd als dit gebeurt, en de link met de re-integratie van maanden of jaren eerder wordt niet altijd gelegd. Voor een medewerker is dit natuurlijk een nare ervaring, en ook een werkgever zit op (de kosten van) nieuw verzuim niet te wachten.

Advies

Sta je op het punt om te re-integreren na borstkanker? Heb je een medewerker die ogenschijnlijk aan een succesvolle re-integratie na borstkanker bezig is? Bespreek met elkaar hoe je de re-integratie duurzaam kunt maken.

Het inzetten van Re-turn helpt als iemand is vastgelopen in de re-integratie of opnieuw uit is gevallen voor het werk. Van onze hulp gaat echter ook een preventieve werking uit: het tijdig inzetten van Re-turn helpt om late uitval na borstkanker te voorkomen. Tenslotte gaat het niet alleen om aan het werk gaan, maar ook om aan het werk kunnen blijven.

Geplaatst: 14-08-2023

Kijk ook eens naar deze verhalen:

Voor wie

Werknemers

Ondernemers

Werkgevers

Verwijzers

Ziektewet/WIA

Aanpak

Visie op werk en kanker

Soorten ondersteuning

Wanneer

Over ons

Ons team

Voorwaarden

In de media

Blog

Contact

Gecertificeerd door Oval

Lid Groep Werk & Kanker

Cookiestatement

© Re-turn 2023