Waarom bedrijfsarts Simon van Hapert bij kanker steeds vaker naar Re-turn verwijst
‘Je wilt de mensen toch het liefst weer op de rails krijgen’
Simon van Hapert werkt als bedrijfsarts via Shapero voor meerdere grote werkgevers en verzekeraars. Op basis van verschillende ervaringen van cliënten verwijst hij bij kanker steeds vaker naar een consultant van Re-turn.
‘Via een groot IT-bedrijf waarvoor ik werk hoorde ik voor het eerst van Re-turn. Mensen die door hen zijn begeleid waren erg tevreden. Daarnaast ben ik claimbeoordelaar voor een verzekeringsmaatschappij en ook daar hoorde ik enthousiaste reacties van mensen die een traject bij Re-turn doorlopen hebben. Toen ben ik gaan kijken waar ik Re-turn nog meer zou kunnen inzetten. Bij een accountancy-organisatie was bijvoorbeeld iemand met een kwaadaardige aandoening en die vroeg of ik veel ervaring met kanker had. Ik heb toen verwezen naar Agnes Kroon, re-integratieconsultant bij Re-turn. Ook dat pakte heel goed uit.’
Specialisatie
Van Haperts keuze voor Re-turn is ook ingegeven door de overtuiging dat re-integratietrajecten bij kanker zo afwijkend verlopen ten opzichte van anders ziektes, dat gespecialiseerde begeleiding gewenst is. ‘Juist bij kanker kunnen dit soort trajecten heel grillig: eerst zijn mensen heel ziek, dan is er vaak opluchting omdat ze geholpen zijn, maar na verloop van tijd ontstaat frustratie als de re-integratie veel langer duurt dan verwacht.
Op dat moment vallen mensen stil en verliezen de moed. Dat is het moment dat ik ook niet meer weet welke kant ik op moet, omdat ik geen deskundige ben op dat gebied en maar beperkt tijd heb om mensen te zien. Verwijzen naar deskundige begeleiding is dan vaak de beste oplossing, omdat er in een begeleidingstraject meer ruimte is om iemand te helpen.’
Workview
Doorverwijzing kan ook in eerdere fasen plaatsvinden, vertelt Van Hapert: ‘Als mensen bijvoorbeeld na chemotherapie te maken hebben met cognitieve beperkingen, weet ik dat Re-turn kan helpen om daarmee om te gaan. Maar niet iedereen staat open voor zo’n traject, of weet nog niet zeker of ze het nodig hebben.’ Om daar in een vroeg stadium achter te komen heeft Re-turn de Workview ontwikkeld. ‘Ik kende deze tool tot voor kort niet, maar ik heb dit laatst voor het eerst aangeraden, omdat ik denk dat het heel nuttig is om te onderzoeken of iemand een geschikte kandidaat voor begeleiding is.’
Behoefte
Het kan frustrerend zijn om beperkt tijd te hebben, vertelt de bedrijfsarts tot besluit. ‘Omdat je toch de behoefte hebt om de mensen weer op de rails te krijgen, raad ik dan in samenspraak met de verzekeraar of de werkgever een traject bij Re-turn aan.’
Geplaatst: 20-08-2022
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.
3 late gevolgen van kanker – en hoe ze invloed hebben op werk
Er zijn 3 restklachten na kanker die een belangrijke rol spelen bij werk: vermoeidheid, cognitieve beperkingen en wisselende belastbaarheid. Dat heeft impact op het werkvermogen, maar hoeft een succesvolle re-integratie niet in de weg te staan.
Wanneer word je volledig afgekeurd bij kanker
Wat nu als het niet lukt om te re-integreren na kanker? Hoe bepaalt UWV dan of je een uitkering krijgt?
Wetenschappelijke toetsing tool voor werkgevers
Het wetenschappelijke MiLES project van Amsterdam UMC heeft tot doel werkhervatting van werknemers met kanker te bevorderen, door het ondersteunen van werkgevers. Dat heeft geleid tot een website die precies de informatie bevat die werkgevers nodig hebben, op de manier die hen het meeste helpt.
Eerstelijnszorg: aandacht voor werk & kanker
Werk en kanker wordt ook binnen de eerstelijnszorg een belangrijker thema. Ragna van Hummel deelt in het Eerstlijns magazine haar kennis rondom dit onderwerp.
Zo belangrijk is het betrekken van de werkomgeving in re-integratie bij kanker
Re-integreren lijkt een eenvoudige taak: je bent ziek, wordt beter en gaat je werk weer opbouwen. Re-integratie bij kanker heeft echter een aantal specifieke kenmerken die vragen om extra aandacht.
Re-integreren na kanker is anders. Dit is waarom.
Re-integreren lijkt een eenvoudige taak: je bent ziek, wordt beter en gaat je werk weer opbouwen. Re-integratie bij kanker heeft echter een aantal specifieke kenmerken die vragen om extra aandacht.
Dag van de arbeid werk is belangrijk ook voor mensen met kanker
Op 1 mei is het de dag van de arbeid. Graag sta ik vandaag stil bij het belang van werk voor mensen die met kanker te maken krijgen. Werk kan een bron zijn van voldoening, sociale contacten en geeft ritme aan het leven. Daarmee kun je zelfs stellen dat
Let op late uitval bij borstkanker
Bij borstkanker doet zich het verschijnsel voor dat mensen die succesvol gere-integreerd zijn, na een paar jaar alsnog langdurig kunnen uitvallen.
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023