Werk en kanker: verlies elkaar niet uit het oog
Werken is belangrijk voor de kwaliteit van leven, ook bij kanker. Voor mensen die kanker overleven behoort (kunnen) werken tot de top-3 van zaken die het leven zin geven. Helaas verliezen nog te veel mensen met kanker onnodig hun baan, simpelweg omdat werknemer en werkgever uit elkaar zijn gegroeid. Daarom is contact en focus op werk houden belangrijk, maar hoe pak je dat het beste aan?
De diagnose kanker heeft zo’n enorm effect dat het iemands leven compleet op z’n kop zet. Alles wat daarvoor belangrijk leek, verdwijnt naar de achtergrond. Dat geldt ook voor werk. Veel werkgevers stellen zich terecht terughoudend op, om iemand te tijd te gunnen om te verwerken wat hem is overkomen. Daarbij is het wel van belang om contact te houden, al is het maar om te bespreken wat de rol van werk is in de komende periode.
Levensritme
Voor veel mensen geldt dat aan het werk blijven afleiding geeft, en bijdraagt aan het behouden van een zo normaal mogelijk levensritme. Het is verstandig om daarover in gesprek te gaan, ook als dat ongemakkelijk voelt of als de medewerker nog niet weet hoe met de situatie om te gaan. Juist dan is hulp en ondersteuning van belang. Het ongetwijfeld goed bedoelde ‘doe maar rustig aan en neem je tijd’ kan dan overkomen als ‘zoek het zelf maar uit’ (die ook Valkuilen)
Afspraken
Als re-integratiebegeleiders horen we van werkgevers en leidinggevenden vaak dat zij het moeilijk vinden om over werk te beginnen, omdat ze zich niet willen opdringen of de medewerker niet onder druk willen zetten. Een begrijpelijke emotie, maar gemakkelijk te voorkomen door in een vroeg stadium – liefst rond de start van de behandelingen– heldere communicatieafspraken te maken: wie houdt contact, hoe vaak, hoe lang, op welke manier etc.
Bespreek ook de communicatie met collega’s en/of klanten, wat de rol van de bedrijfsarts/arbodienst is en welke praktische zaken er geregeld moeten worden rond vervanging of gebruik auto, laptop, telefoon van werk etc.
Toetsen en volhouden
Vervolgens plan je samen de contactmomenten in, liefst in een vaste frequentie. Het is wel van belang om deze afspraken regelmatig te toetsen en niet al te ver vooruit te plannen. Bedenk ook van tevoren hoe je gaat evalueren of de gesprekken zin hebben en iets bijdragen. Er gaat namelijk veel veranderen tijdens de behandelingen, die in de regel ziekmakend zijn. Dat kan ook van invloed zijn op de contactbehoefte van de medewerker. Het gebeurt nogal eens dat naarmate de medewerker zieker wordt, het contact lang uitblijft. Als dat te lang duurt, kun je alsnog van elkaar vervreemden.
Hoe dan?
We kunnen ons voorstellen dat je bij het lezen denkt: vast nuttig allemaal, maar hoe pak ik het aan? Praten over kanker en de impact daarvan is niet gemakkelijk, ook omdat over kanker nog veel taboes leven, naast vele (onterechte) aannames. Re-turn kan helpen bij het op gang brengen van de communicatie, en werknemer en werkgever ondersteunen bij de praktische aanpak van de re-integratie. Daarbij richten we ons primair altijd op terugkeer naar het eigen werk.
Verder lezen:
Onze visie op het belang van werk bij kanker
Vormen van re-integratiebegeleiding
We begeleiden ook werkgevers en leidinggevenden
Geplaatst: 22-09-2022
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Waarom deze bedrijfsarts steeds vaker naar Re-turn verwijst
Simon van Hapert werkt als bedrijfsarts voor meerdere grote werkgevers en verzekeraars. Op basis van verschillende ervaringen van cliënten verwijst hij bij kanker steeds vaker naar Re-turn. Hij legt uit waarom.
Verlies elkaar niet uit het oog
Helaas verliezen nog te veel mensen met kanker onnodig hun baan, simpelweg omdat werknemer en werkgever uit elkaar zijn gegroeid. Daarom is contact en focus op werk houden belangrijk, maar hoe pak je dat het beste aan?
Valkuilen voorkomen bij kanker op de werkvloer
De diagnose kanker komt altijd hard aan, ook op de werkvloer. Voor velen het een gevoelig onderwerp, waarover veel aannames bestaan. Die aannames kunnen gemakkelijk tot valkuilen leiden.
Het verhaal van Emmo
‘Het helpt om te horen dat wat jij doormaakt heel normaal is’. Met zijn ervaringsverhaal deelt Emmo hoe goede voorlichting leidt tot herkenning, erkenning en normalisatie, en hoe essentieel dat is als je re-integreert na je behandelingen voor kanker.
Het verhaal van Nathalie
Tijdens re-integratie bij kanker loopt bijna iedereen tegen vermoeidheid en problemen met concentratie aan. Ook Nathalie deelt die ervaring: ‘Toen ik mijn oude werk weer wilde oppakken leek het wel of ik aan een nieuwe baan begon.’
Wat als de re-integratie niet goed op gang komt?
Bijna iedereen die weer aan het werk gaat na behandelingen voor kanker krijgt ermee te maken: tegenslag bij het re-integreren. Is dat normaal, hoe ga je ermee om en hoe voorkom je een onherstelbare terugval?
Vakantie opnemen bij verzuim?
Als je behandeld wordt voor kanker kan je ziekteverzuim flink oplopen. Een of zelfs twee jaar is geen uitzondering. Maar ook bij korter verzuim is het verstandig om niet te vergeten om tijdig vakantiedagen op te nemen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023