Werk en kanker: verlies elkaar niet uit het oog
Werken is belangrijk voor de kwaliteit van leven, ook bij kanker. Voor mensen die kanker overleven behoort (kunnen) werken tot de top-3 van zaken die het leven zin geven. Helaas verliezen nog te veel mensen met kanker onnodig hun baan, simpelweg omdat werknemer en werkgever uit elkaar zijn gegroeid. Daarom is contact en focus op werk houden belangrijk, maar hoe pak je dat het beste aan?
De diagnose kanker heeft zo’n enorm effect dat het iemands leven compleet op z’n kop zet. Alles wat daarvoor belangrijk leek, verdwijnt naar de achtergrond. Dat geldt ook voor werk. Veel werkgevers stellen zich terecht terughoudend op, om iemand te tijd te gunnen om te verwerken wat hem is overkomen. Daarbij is het wel van belang om contact te houden, al is het maar om te bespreken wat de rol van werk is in de komende periode.
Levensritme
Voor veel mensen geldt dat aan het werk blijven afleiding geeft, en bijdraagt aan het behouden van een zo normaal mogelijk levensritme. Het is verstandig om daarover in gesprek te gaan, ook als dat ongemakkelijk voelt of als de medewerker nog niet weet hoe met de situatie om te gaan. Juist dan is hulp en ondersteuning van belang. Het ongetwijfeld goed bedoelde ‘doe maar rustig aan en neem je tijd’ kan dan overkomen als ‘zoek het zelf maar uit’ (die ook Valkuilen)
Afspraken
Als re-integratiebegeleiders horen we van werkgevers en leidinggevenden vaak dat zij het moeilijk vinden om over werk te beginnen, omdat ze zich niet willen opdringen of de medewerker niet onder druk willen zetten. Een begrijpelijke emotie, maar gemakkelijk te voorkomen door in een vroeg stadium – liefst rond de start van de behandelingen– heldere communicatieafspraken te maken: wie houdt contact, hoe vaak, hoe lang, op welke manier etc.
Bespreek ook de communicatie met collega’s en/of klanten, wat de rol van de bedrijfsarts/arbodienst is en welke praktische zaken er geregeld moeten worden rond vervanging of gebruik auto, laptop, telefoon van werk etc.
Toetsen en volhouden
Vervolgens plan je samen de contactmomenten in, liefst in een vaste frequentie. Het is wel van belang om deze afspraken regelmatig te toetsen en niet al te ver vooruit te plannen. Bedenk ook van tevoren hoe je gaat evalueren of de gesprekken zin hebben en iets bijdragen. Er gaat namelijk veel veranderen tijdens de behandelingen, die in de regel ziekmakend zijn. Dat kan ook van invloed zijn op de contactbehoefte van de medewerker. Het gebeurt nogal eens dat naarmate de medewerker zieker wordt, het contact lang uitblijft. Als dat te lang duurt, kun je alsnog van elkaar vervreemden.
Hoe dan?
We kunnen ons voorstellen dat je bij het lezen denkt: vast nuttig allemaal, maar hoe pak ik het aan? Praten over kanker en de impact daarvan is niet gemakkelijk, ook omdat over kanker nog veel taboes leven, naast vele (onterechte) aannames. Re-turn kan helpen bij het op gang brengen van de communicatie, en werknemer en werkgever ondersteunen bij de praktische aanpak van de re-integratie. Daarbij richten we ons primair altijd op terugkeer naar het eigen werk.
Verder lezen:
Onze visie op het belang van werk bij kanker
Vormen van re-integratiebegeleiding
We begeleiden ook werkgevers en leidinggevenden
Geplaatst: 22-09-2022
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Re-integreren bij kanker: betrek de bedrijfsarts!
Ben je in loondienst en re-integreer je bij kanker? Dan speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Hij of zij vertaalt jouw medische situatie naar belastbaarheid en inzetbaarheid voor werk.
Onderzoek re-integratiebegeleiding werkzoekenden bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar werk en kanker is belangrijk en daarom doet Re-turn hier graag aan mee. Het PLACES project van Amsterdam UMC ontwikkelt een methode om werkzoekenden die kanker hebben (gehad) beter te begeleiden naar werk.
Interview Jeroen Mol (Dwars door alles heen)
Dit gesprek met Jeroen Mol is een aanrader! De COO van Landal Greenparks krijgt in 2016 kanker en vertelt hierover openhartig in een diepte-interview op Radio 1. Een gesprek over vallen, opstaan, zelf regie nemen en weer ‘leren werken’. Jeroen is ook de auteur van het boek Dwars door
Psychosociale aspecten bij re-integratie na kanker net zo belangrijk als fysieke
Kanker is een fysieke ziekte maar heeft ook een mentale impact. Hoe ga je daar op de werkvloer mee om? De gespecialiseerde re-integratieconsultants van Re-turn houden rekening met zulke emoties. Ze geven voorlichting, coaching en maken de vertaling naar werk en werkvermogen.
Dansen in de regen podcast
Waar krijg je allemaal mee te maken als je borstkanker hebt gehad? Daarover gaat deze uitstekende podcast van Yvonne Brok en Monique van Loon. Zelf mocht ik te gast zijn in aflevering 7, over kanker en werk.
Werken bij kanker draagt bij aan herstel, mits goed gestructureerd
Werk speelt een belangrijke rol, ook bij mensen met kanker. Lees meer over structurele re-integratie bij kanker.
3 late gevolgen van kanker – en hoe ze invloed hebben op werk
Er zijn 3 restklachten na kanker die een belangrijke rol spelen bij werk: vermoeidheid, cognitieve beperkingen en wisselende belastbaarheid. Dat heeft impact op het werkvermogen, maar hoeft een succesvolle re-integratie niet in de weg te staan.
Wanneer word je volledig afgekeurd bij kanker
Wat nu als het niet lukt om te re-integreren na kanker? Hoe bepaalt UWV dan of je een uitkering krijgt?
Wetenschappelijke toetsing tool voor werkgevers
Het wetenschappelijke MiLES project van Amsterdam UMC heeft tot doel werkhervatting van werknemers met kanker te bevorderen, door het ondersteunen van werkgevers. Dat heeft geleid tot een website die precies de informatie bevat die werkgevers nodig hebben, op de manier die hen het meeste helpt.
Eerstelijnszorg: aandacht voor werk & kanker
Werk en kanker wordt ook binnen de eerstelijnszorg een belangrijker thema. Ragna van Hummel deelt in het Eerstlijns magazine haar kennis rondom dit onderwerp.
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023