Klanttevredenheid 8,7

Op locatie of online

In heel NL

Lees het blog

Kennis én ervaring

Vakantiedagen opnemen bij verzuim?

Als je behandeld wordt voor kanker kan je ziekteverzuim flink oplopen. Een of zelfs twee jaar is geen uitzondering. Maar ook bij korter verzuim is het verstandig om niet te vergeten om tijdig vakantiedagen op te nemen. In dit artikel leggen we uit waarom.

Ook als je ziek bent, bouw je vakantiedagen op. Daar verandert niets aan. Wat veel mensen echter vergeten is om gebruik te maken van die dagen, omdat ze tijdens hun verzuim niet werken. Dat is een vrij hardnekkig misverstand, blijkt uit de praktijk.

Verzuim is geen verlof

Wie verzuimt, is niet vrij. Ook als je tijdelijk volledig arbeidsongeschikt bent heb je een inspanningsverplichting om te re-integreren. Dat betekent onder meer dat je moet meewerken aan herstel en beschikbaar moet zijn voor bijvoorbeeld een oproep van de bedrijfsarts. Wanneer je verlof opneemt, neem je dus vrij van je re-integratieverplichting. Je hebt als ieder ander recht op vakantie, ook als je ziek thuis zit.

Let op je vakantiedagen

Buiten het feit dat het gezond is om van tijd tot tijd te ontspannen en als dat mogelijk is er zelfs op uit te gaan, is het ook verstandig om dat te doen. Wanneer je namelijk geen gebruikmaakt van je vakantiedagen, kunnen die vervallen. Bij een voltijds dienstverband heeft iedere werknemer – ziek of niet – wettelijk recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Die vakantiedagen vervallen echter zes maanden na afloop van dat jaar.

Verlof opnemen

Kortom, als je op vakantie wilt, kun je dus gewoon verlof opnemen. Je vraagt dat aan zoals je dat gewend bent, dus in overleg met je leidinggevende/werkgever. Daarnaast moet ook de bedrijfsarts er geen bezwaar tegen hebben. Zoals bij ieder ander word je gewoon doorbetaald tijdens je vakantie, en wel voor 100% van je laatstverdiende loon. Dat kan betekenen dat je tijdens vakantie meer uitbetaald krijgt dan tijdens je verzuim. Dan krijg je namelijk minimaal 70% van je laatstverdiende loon (tenzij dat in je cao anders geregeld is).

Check je (collectieve) arbeidsovereenkomst

Naast het wettelijk minimum kan er sprake zijn van extra, zogeheten bovenwettelijke vakantiedagen. Dat is geregeld in je cao of arbeidscontract. Deze bouw je niet automatisch op bij ziekte, al kan dat in de afspraken met je werkgever anders geregeld zijn. Kijk daarom goed na wat hierover afgesproken is. Wel blijven deze dagen langer staan dan zes maanden als je ze niet opmaakt, namelijk vijf jaar.

Geplaatst: 02-02-2022

Kijk ook eens naar deze verhalen:

Voor wie

Werknemers

Ondernemers

Werkgevers

Verwijzers

Ziektewet/WIA

Aanpak

Visie op werk en kanker

Soorten ondersteuning

Wanneer

Over ons

Ons team

Voorwaarden

In de media

Blog

Contact

Gecertificeerd door Oval

Lid Groep Werk & Kanker

Cookiestatement

© Re-turn 2023