Vakantiedagen opnemen bij verzuim?
Als je behandeld wordt voor kanker kan je ziekteverzuim flink oplopen. Een of zelfs twee jaar is geen uitzondering. Maar ook bij korter verzuim is het verstandig om niet te vergeten om tijdig vakantiedagen op te nemen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Ook als je ziek bent, bouw je vakantiedagen op. Daar verandert niets aan. Wat veel mensen echter vergeten is om gebruik te maken van die dagen, omdat ze tijdens hun verzuim niet werken. Dat is een vrij hardnekkig misverstand, blijkt uit de praktijk.
Verzuim is geen verlof
Wie verzuimt, is niet vrij. Ook als je tijdelijk volledig arbeidsongeschikt bent heb je een inspanningsverplichting om te re-integreren. Dat betekent onder meer dat je moet meewerken aan herstel en beschikbaar moet zijn voor bijvoorbeeld een oproep van de bedrijfsarts. Wanneer je verlof opneemt, neem je dus vrij van je re-integratieverplichting. Je hebt als ieder ander recht op vakantie, ook als je ziek thuis zit.
Let op je vakantiedagen
Buiten het feit dat het gezond is om van tijd tot tijd te ontspannen en als dat mogelijk is er zelfs op uit te gaan, is het ook verstandig om dat te doen. Wanneer je namelijk geen gebruikmaakt van je vakantiedagen, kunnen die vervallen. Bij een voltijds dienstverband heeft iedere werknemer – ziek of niet – wettelijk recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Die vakantiedagen vervallen echter zes maanden na afloop van dat jaar.
Verlof opnemen
Kortom, als je op vakantie wilt, kun je dus gewoon verlof opnemen. Je vraagt dat aan zoals je dat gewend bent, dus in overleg met je leidinggevende/werkgever. Daarnaast moet ook de bedrijfsarts er geen bezwaar tegen hebben. Zoals bij ieder ander word je gewoon doorbetaald tijdens je vakantie, en wel voor 100% van je laatstverdiende loon. Dat kan betekenen dat je tijdens vakantie meer uitbetaald krijgt dan tijdens je verzuim. Dan krijg je namelijk minimaal 70% van je laatstverdiende loon (tenzij dat in je cao anders geregeld is).
Check je (collectieve) arbeidsovereenkomst
Naast het wettelijk minimum kan er sprake zijn van extra, zogeheten bovenwettelijke vakantiedagen. Dat is geregeld in je cao of arbeidscontract. Deze bouw je niet automatisch op bij ziekte, al kan dat in de afspraken met je werkgever anders geregeld zijn. Kijk daarom goed na wat hierover afgesproken is. Wel blijven deze dagen langer staan dan zes maanden als je ze niet opmaakt, namelijk vijf jaar.
Geplaatst: 02-02-2022
Kijk ook eens naar deze verhalen:
Waarom deze bedrijfsarts steeds vaker naar Re-turn verwijst
Simon van Hapert werkt als bedrijfsarts voor meerdere grote werkgevers en verzekeraars. Op basis van verschillende ervaringen van cliënten verwijst hij bij kanker steeds vaker naar Re-turn. Hij legt uit waarom.
Verlies elkaar niet uit het oog
Helaas verliezen nog te veel mensen met kanker onnodig hun baan, simpelweg omdat werknemer en werkgever uit elkaar zijn gegroeid. Daarom is contact en focus op werk houden belangrijk, maar hoe pak je dat het beste aan?
Valkuilen voorkomen bij kanker op de werkvloer
De diagnose kanker komt altijd hard aan, ook op de werkvloer. Voor velen het een gevoelig onderwerp, waarover veel aannames bestaan. Die aannames kunnen gemakkelijk tot valkuilen leiden.
Het verhaal van Emmo
‘Het helpt om te horen dat wat jij doormaakt heel normaal is’. Met zijn ervaringsverhaal deelt Emmo hoe goede voorlichting leidt tot herkenning, erkenning en normalisatie, en hoe essentieel dat is als je re-integreert na je behandelingen voor kanker.
Het verhaal van Nathalie
Tijdens re-integratie bij kanker loopt bijna iedereen tegen vermoeidheid en problemen met concentratie aan. Ook Nathalie deelt die ervaring: ‘Toen ik mijn oude werk weer wilde oppakken leek het wel of ik aan een nieuwe baan begon.’
Wat als de re-integratie niet goed op gang komt?
Bijna iedereen die weer aan het werk gaat na behandelingen voor kanker krijgt ermee te maken: tegenslag bij het re-integreren. Is dat normaal, hoe ga je ermee om en hoe voorkom je een onherstelbare terugval?
Vakantie opnemen bij verzuim?
Als je behandeld wordt voor kanker kan je ziekteverzuim flink oplopen. Een of zelfs twee jaar is geen uitzondering. Maar ook bij korter verzuim is het verstandig om niet te vergeten om tijdig vakantiedagen op te nemen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Voor wie
Werknemers
Ondernemers
Werkgevers
Verwijzers
Ziektewet/WIA
Aanpak
Visie op werk en kanker
Soorten ondersteuning
Wanneer
Over ons
Ons team
Voorwaarden
In de media
Blog
Contact
Gecertificeerd door Oval
Lid Groep Werk & Kanker
Cookiestatement
© Re-turn 2023